Bereid je voor op elk scenario met onze Studiedag Crisismanagement op 20 november

Printervriendelijke versiePDF version

'Een ongeluk is snel gebeurd', zegt men wel eens en dat is voor een welzijnsgerichte organisatie niet anders. Jullie werken dagelijks met mensen, die zich soms ook nog in een kwetsbare situatie bevinden. Dan kan het ook zijn dat je wel eens in een crisissituatie terechtkomt, waar je je liefst zo goed mogelijk op voorbereidt. Denk aan een ongeluk, ernstig grensoverschrijdend gedrag, waterschade of brand, een onnatuurlijk overlijden, de pers met lastige vragen, communicatie naar andere gebruikers, ...Het zijn allemaal zaken die voorvallen in veel organisaties en die voor veel druk op de ketel kunnen zorgen. Maar een goede voorbereiding kan al veel druk wegnemen.

Het programma van onze studiedag op 20 november valt uiteen in twee blokken. In de voormiddag word je plenair ondergedompeld de cruciale onderwerpen als het gaat over crisis. In de namiddag kan je aan casustafels in gesprek gaan met organisaties die een crisissituatie doormaakten en graag hun geleerde lessen met je delen en hierover met jullie in dialoog gaan. Je gaat naar huis met een pak theoretische, maar ook praktische input om zelf beter gewapend een crisis te kunnen aanpakken in de toekomst.

SCHRIJF JE HIER IN

MEER INFORMATIE

 

Programma

Vanaf 9u

Onthaal met koffie
 

9u30 – 9u40

Welkom en introductie
 

9u40 – 10u40

Aansprakelijkheid
     
Ilse Samoy is gewoon hoogleraar aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid en Criminologische wetenschappen van de KU Leuven en gastdocent aan de UHasselt. Samen met Jirte Forier die als praktijkassistente verbonden is aan het Instituut voor Verbintenissenrecht van de KU Leuven, maakt zij je wegwijs in het aansprakelijkheidsvraagstuk dat vaak naar boven komt bij crisissituaties. Waar zijn belangrijke aandachtspunten, wat is de mogelijke juridische impact en hoe kan je je als organisatie zo goed mogelijk wapenen.
 

10u40 – 11u40

Crisiscommunicatie in de praktijk

Het is geen geheim dat een van de belangrijke rollen als verantwoordelijke binnen een organisatie is om te zorgen voor een goede communicatie. Dit geldt des te meer binnen de context van een crisissituatie. Comm2You is een communicatiebureau dat onder meer gepokt en gemazeld is in crisiscommunicatie en hoe je binnen die context zowel voor de interne als externe stakeholders tot een goede aanpak komt.
 

11u40 – 12u40

Nazorg en herstel
In deze uiteenzetting geeft Erik de Soir een overzicht van de impact van ingrijpende gebeurtenissen en verlieservaringen op de werkvloer. Hij schetst hoe het juist inschatten en duiden van de onmiddellijke en acute behoeften aan opvang en het doorvoeren van een preliminaire emotionele triage na schokkende gebeurtenissen behoren tot de kernpunten van het zorgzaam omgaan met schokervaringen. De theorie en casuïstiek zal de deelnemers in staat stellen om opvang en begeleiding op maat uit te werken voor voorzieningen die worden geconfronteerd met calamiteiten of crisissituaties. Tevens krijgen ze zicht op het begeleidingstraject dat moet worden afgelegd bij plotse en schokkende gebeurtenissen.
Erik de Soir is Doctor in de psychologie en in de Sociale en Militaire wetenschappen. Hij specialiseerde zich in crisispsychologie en psychotraumatologie.
 

12u40 – 13u30

Middagpauze met lunch
Gedurende de namiddag is er de mogelijkheid om deel te nemen aan twee casustafels. Deze casustafels gaan dieper in op een specifieke reële casus die een organisatie meemaakte. Je gaat in gesprek met de organisatie om samen op zoek te gaan naar de te leren lessen uit de praktijk. Er kan een keuze gemaakt worden uit onderstaande casussen.
 

13u30 – 14u20

Casustafel 1
Er komen 9 cases aanbod, gelieve jouw top 5 te selecteren. 

14u20 – 15u20

Casustafel 2
 

15u30

Einde
 

 

Voor wie?

Directie of kadermedewerkers met eindverantwoordelijkheid in de sectoren ondersteuning van personen met een handicap, jeugdhulp en kinderopvang.

Wanneer en waar?

De studiedag gaat door op 20 november in de Erasmushogeschool Campus Bloemenhof, in de Zespenningenstraat 70 te Brussel. Dit is op 15 minuten wandelafstand van station Brussel-Centraal. In bijlage vind je ook een plannetje.

Prijs?

€ 80 voor leden Je betaalt na ontvangst van een factuur.

Inschrijven, betalen en annuleren

Enkel geregistreerde en ingelogde personen kunnen zich inschrijven. Inschrijven kan enkel online via deze link en uiterlijk tot 12 november. Er zijn 200 plaatsen beschikbaar. De inschrijvingen stoppen van zodra alle beschikbare plaatsen gereserveerd zijn.