Hoogste aantal coronabesmettingen bij medewerkers kinderopvang

Printervriendelijke versiePDF version

Uit onderzoek van Idewe, de grootste externe dienst voor bescherming en preventie op het werk, blijkt dat de kinderopvang de sector is met de meeste coronabesmettingen. Verrassend is dat niet, kinderen zijn niet alleen niet gevaccineerd, intussen is ook geweten dat ze de motor zijn van de verspreiding van het virus. En zoals we weten is afstand houden met baby’s en peuters geen optie. Alhoewel de kinderbegeleiders helemaal bovenaan de lijst met besmettingen staan, staan ze toch niet vooraan bij de boosterprik. Net als tijdens de eerste vaccinatiecampagne krijgt de kinderopvang geen prioritair statuut.

Meeste besmettingen

Uit cijfers van Idewe blijkt dat de kinderopvang de sector is met de meeste besmettingen. De laatste twee weken van november raakten in de kinderopvang per 100.000 Belgen 3.840 medewerkers besmet met corona. Die cijfers van Idewe verbazen ons niet, zegt algemeen directeur van het Vlaams Welzijnsverbond Hendrik Delaruelle: “De uitval van medewerkers als gevolg van ziekte of quarantaine is momenteel enorm groot. Kinderopvang na kinderopvang moet dan ook de deuren sluiten. Het is een sector die echt in de frontlinie staat.” Alhoewel uit het onderzoek niet met zekerheid kan besloten worden dat al die besmettingen ook effectief binnen de kinderopvang gebeuren, zie je wel welke sectoren meer vertegenwoordigd zijn dan andere. 

Boosterprik

Het lijkt dan ook de logica zelve om een beroepsgroep die zo zwaar getroffen wordt door corona voorrang te geven bij het bepalen van de vaccinatiestrategie. Maar dat is dus niet het geval. “Dat de kinderbegeleiders, in tegenstelling tot alle andere medewerkers in zorg en welzijn, geen prioriteit krijgen voor de derde prik is dan ook opnieuw een teleurstelling. Zeker nu uit onderzoek blijkt dat die boosterprik een betere bescherming biedt tegen de omikronvariant.”

Solidariteit onderwijs

De druk op de medewerkers in de kinderopvang is momenteel groter dan ooit en de sector blijft ook open. Hendrik Delaruelle: “Nochtans maakt het coronavirus geen onderscheid tussen kinderopvang en scholen. We vragen dan ook maximale solidariteit van het onderwijs. Onder meer door noodopvang te voorzien voor kinderen van ouders die werken in essentiële beroepen, zoals de zorg- en welzijnssectoren, en voor kinderen in kwetsbare gezinssituaties.”