Memorandum lokaal bestuur 2024: leidraad voor een warme, diverse en inclusieve gemeente

Printervriendelijke versiePDF version

Op 13 oktober trekken we met z'n allen voor de tweede keer dit jaar naar de stembus, dit keer voor het lokale en provinciale bestuur. Jullie weten allemaal dat er zeker op gemeentelijk vlak ook veel hefbomen liggen voor zorg- en welzijnsorganisaties. Wij zien de lokale besturen vooral als een partner om samen werk te maken van een warme, diverse en inclusieve gemeente. Partnerschap is dan ook de leidraad voor het memorandum dat we opstelden naar aanleiding van deze lokale verkiezingen.

Als Vlaams Welzijnsverbond formuleren we in dit memorandum aanbevelingen met bijzondere aandacht voor sociaal ondernemerschap, vrijwilligerswerk en het uitbouwen van een kwaliteitsvolle en toegankelijke dienst- en hulpverlening in onze sectoren: zoals voorzieningen in de (buitenschoolse) kinderopvang, jeugdhulp, gezinsondersteuning en ondersteuning van personen met een handicap en de verschillende zorgraden.

Het is niet onze ambitie om zelf met dit memorandum langs elke lokale partij te gaan, maar we zien het vooral als een tool en leidraad voor jullie om in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen én na de samenstelling van een nieuw gemeente- of stadsbestuur in dialoog te gaan met de verschillende partijen en beleidsvoerders. En om hopelijk zo de komende zes jaar nog beter samen te werken dan misschien nu al het geval was. 

We hebben dit memorandum ook bewust algemeen gehouden en zijn niet in detail gegaan, omdat elke situatie nu eenmaal anders is naargelang de gemeente. Als jullie in dialoog gaan met partijen en beleidsmakers, dan kunnen jullie zelf de punten in dit memorandum concretiseren naar jullie eigen situatie.

Bedankt om dit memorandum mee te verspreiden en bij alle belangrijke stakeholders te krijgen. Op deze manier hopen wij ons steentje bij te dragen aan een warm lokaal sociaal beleid in elke gemeente!

 

DOWNLOAD HIER HET MEMORANDUM