Type | In de kijker |
Publicatiedatum03.09.2024 |
|
DownloadsDownload alle bestanden |
Een kind op de vlucht is in de eerste plaats een kind!
Een kind op de vlucht is in de eerste plaats een kind! Met die boodschap wil Kinderrechtencoalitie Vlaanderen het nieuwe schooljaar én de nieuwe legislatuur van onze verschillende regeringen op federaal en regionaal niveau aftrappen. Het standpunt komt er tegen de achtergrond van een systeemcrisis en is dus meer dan ooit nodig. En het is een boodschap die wij als lid van de Kinderrechtencoalitie met nadruk onderschijven.
De afgelopen jaren werd België geconfronteerd met een verhoogde toestroom aan (bijzonder jonge) niet-begeleide kinderen in migratie (in België benoemd als ‘niet-begeleide minderjarige vreemdeling’). Het opvangnetwerk was verzadigd, er was een tekort aan voogden, een tekort aan plaatsen in het (onthaal)onderwijs en een gebrek aan toekomstperspectieven voor te veel kinderen.
De overheid en alle betrokken diensten hebben bergen verzet om deze problemen het hoofd te bieden. Het opvangnetwerk staat minder onder druk, een nieuwe lichting voogden schiet uit de startblokken en het tekort aan plaatsen in het (onthaal)onderwijs wordt weggewerkt. Zowel op EU-niveau met het nieuwe migratiepact als op Belgisch niveau worden de hiaten in het beleid gedicht. Tegelijkertijd stelde die crisis veel onderliggende pijnpunten weer scherp. In het memorandum voor de verkiezingen van 2024 dat wij met UNICEF België en La CODE publiceerden,1 gingen wij al in op het beleid voor kinderen op de vlucht.
LEES HIER HET VOLLEDIGE STANDPUNT (of bewaar deze pdf bij de downloads hiernaast)
Met dit verdiepende standpunt richt Kinderrechtencoalitie Vlaanderen de blik op één specifieke groep: niet-begeleide kinderen op de vlucht. Dit standpunt kwam tot stand met de actieve medewerking van Minor Ndako, SOS Kinderdorpen, Child Focus, Vlaams Welzijnsverbond, GRIP, GAMS en Tumult, een aantal van onze lidorganisaties. De inhoud is gebaseerd op bestaande literatuur, rapporten en onderzoek, evenals uitvoerige gesprekken met onze lidorganisaties en informatieve gesprekken met het Kinderrechtencommissariaat, Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Defence for children International / ECPAT - Belgium en Prof. dr. Ilse Derluyn. De bevindingen en aanbevelingen werden voorgesteld aan de Cel Jongeren van Fedasil, Agentschap Opgroeien, de dienst Voogdij en het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen. Tot slot gaven ook voormalige niet-begeleide kinderen en hun begeleiders zelf feedback op dit standpunt en hun prioriteiten voor het beleid.