Academische Werkplaats Autisme (AWA) - Oproep 2025-2027

Printervriendelijke versiePDF version

De Academische Werkplaats Autisme (AWA) zet zich in voor een inclusievere samenleving waarin autistische personen alle kansen krijgen om volwaardig deel te nemen. Ons doel? Het versterken van de participatie van kinderen, jongeren én volwassenen met autisme. Dit doen we door verschillende vormen van ondersteuning verder te ontwikkelen, te evalueren en deze kennis breed te delen. Zo zorgen we ervoor dat autistische personen en hun omgeving de juiste ondersteuning kunnen vinden die echt werkt.

In Vlaanderen bestaan al veel verschillende vormen van ondersteuning, maar de effectiviteit ervan is vaak nog onvoldoende onderzocht. Tegelijkertijd blijft waardevolle kennis uit wetenschappelijk onderzoek vaak op de plank liggen. Daarom willen we als onderzoekers nauw samenwerken met organisaties die zich inzetten voor personen met autisme, zodat we gezamenlijk onderzoek kunnen doen en meer inzicht krijgen in welke aanpak écht het verschil kan maken.

Wilt u met ons samenwerken? We zoeken organisaties die samen met ons een project willen opzetten om een bepaalde vorm van ondersteuning verder te ontwikkelen, te evalueren en verder te verspreiden. Ondersteuning kan van alles zijn: van preventieve maatregelen, sensibiliserings-programma’s, apps of andere toepassingen, tot begeleidings- of behandelingsprogramma’s. De ondersteuning kan gericht zijn op autistische personen en/of hun omgeving (zoals ouders, broers/zussen, leerkrachten, begeleiders, klasgenoten, collega’s of de bredere maatschappij). Het is belangrijk dat deze ondersteuning de participatie van personen met autisme in de maatschappij vergroot.

Belangrijk in ons werk is de betrokkenheid van autistische personen en hun familieleden. Ze helpen ons kiezen welke projecten we oppakken, denken mee over de opzet van het onderzoek en spelen een rol in de interpretatie en verdere verspreiding van de resultaten.

Ons doel is om de opgedane kennis te vertalen naar praktische en toegankelijke informatie voor iedereen: personen met autisme, hun naasten, professionelen, beleidsmakers en onderzoekers. Samen kunnen we bijdragen aan een autismevriendelijk Vlaanderen waar iedereen zich thuis voelt.

Klinkt dit als een project waar uw organisatie aan wil meedoen? We horen graag van u!

“Bij de start van het academiejaar in september 2019 is ‘Roadmap’ – de nieuwe online begeleidingstool voor studenten met autisme in het hoger onderwijs – gelanceerd. Deze innovatieve tool hebben we in samenwerking met AWA verder onderzocht.”

Steunpunt Inclusief Hoger Onderwijs (SIHO)

 

Voor alle vragen, neem contact met ons op via: info@academischewerkplaatsautisme.be. - of vindt alle info via volgende link: Oproep – Academische Werkplaats Autisme

Te downloaden documenten

Belangrijk: de deadline voor het indienen van een projectvoorstel is tot 31 januari 2025 om 12:00.

Doe mee en stel uw ondersteuningsvorm voor

We roepen organisaties op om een ondersteuningsvorm voor te stellen die we samen kunnen evalueren. Dit kan bijvoorbeeld een goede praktijk zijn die door uw organisatie wordt toegepast en waar al waardevolle ervaring mee is opgedaan. Daarnaast kunt u ook een ondersteuningsvorm indienen die in het buitenland haar succes al heeft bewezen en geschikt is voor de doelgroep van uw organisatie, maar die nog niet in Vlaanderen wordt gebruikt.

Wilt u meedoen? Dien dan een aanvraag in bij ons. U hoeft nog geen concreet onderzoeksplan te hebben. Als uw ondersteuningsvorm wordt geselecteerd, dan werken wij samen met u aan het opzetten van het onderzoek. We houden daarbij rekening met wat praktisch haalbaar is binnen uw organisatie. Zorg er wel voor dat u voldoende informatie over de ondersteuningsvorm in de aanvraag beschrijft (zie aanvraagformulier).

We hanteren een praktijkgestuurde onderzoeksaanpak zoals beschreven in het handboek ‘Zicht op effectiviteit’ van Van Yperen, Veerman en Bijl (2017). Dit maakt onderzoek toegankelijk en haalbaar voor praktijkorganisaties.

Wilt u weten hoe dat precies werkt? U vindt meer informatie op onze website:

Benieuwd naar onze eerdere projecten? Ontdek hoe we samen met praktijkorganisaties aan een inclusievere toekomst werken:

Ondersteuningsvormen binnen deze thema’s komen in aanmerking:

  • Jezelf zijn
    Iedereen met autisme is anders en het is belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verschillen in genderidentiteit, seksualiteit, socio-economische status, culturele achtergrond, niveau van functioneren, … Ondersteuning voor specifieke groepen met bepaalde minderheidskenmerken of projecten gericht op sensibilisering en gemeenschaps-vorming rond diversiteit komen in aanmerking.
  • Erbij horen
    Autistische personen kunnen drempels ervaren in de toegang tot bijvoorbeeld onderwijs, werk, gezondheidszorg, sport, cultuur en vrije tijd. Ook overgangen in onderwijs, werk en zorg vereisen aandacht. Het gaat hierbij om ondersteuning die zich richt op het verbeteren van de toegankelijkheid binnen verschillende domeinen van de samenleving.
  • Je goed voelen
    Je goed voelen, zowel op lichamelijk als mentaal vlak, is van groot belang. We zijn op zoek naar vormen van ondersteuning die zich richten op het verbeteren of in stand houden van fysiek en/of mentaal welzijn bij personen met autisme.

 

Waarom samenwerken met ons?

In Vlaanderen is al heel wat expertise aanwezig die dagelijks ingezet wordt om autistische personen te ondersteunen. Via ons onderzoek krijgen jullie als praktijkorganisatie de kans om jullie werking onder de aandacht te brengen van een breder publiek.

Heeft u nog geen ervaring met het doen van onderzoek? Dat is geen probleem. We helpen u om samen het onderzoek op te zetten en uit te voeren. Het onderzoek leidt tot een betere onderbouwing van jullie aanpak, waardoor de kwaliteit van de ondersteuning verder verbeterd kan worden. Dit komt uiteindelijk ten goede aan de kwaliteit van ondersteuning voor mensen met autisme in Vlaanderen.

“Samen met AWA hebben we de online inleefsessie autisme geëvalueerd. Een boeiende ervaring! Heel fijn om samen stil te staan bij het hele proces dat een inleef met zich meebrengt. Zo kregen we een goed zicht op wat werkt.”

Vlaamse Vereniging Autisme (VVA)

 

Wie kan aanvragen?

Deze oproep staat open voor alle Vlaamse organisaties waar autistische personen en/of hun direct betrokkenen terecht kunnen. Dit kunnen zowel organisaties zijn die zich specifiek richten op personen met autisme als bredere organisaties waar personen met autisme deel uitmaken van de doelgroep. Samenwerking tussen verschillende praktijkorganisaties zien we als een pluspunt. Universiteiten en hogescholen kunnen alleen in samenwerking met één of meerdere praktijkorganisaties een aanvraag indienen. Bij de evaluatie van de projecten wordt ook rekening gehouden met de mate waarin een ondersteuningsvorm ook toepasbaar kan zijn voor andere doelgroepen.

“We hebben samen als therapeuten uit drie verschillende organisaties een aanvraag ingediend. Vervolgens hebben we met AWA een vorm van traumatherapie voor kinderen, jongeren en volwassenen met autisme geëvalueerd die we binnen deze verschillende organisaties uitvoeren.”

UPC Z.org KU Leuven, Indigo vzw en PC Multiversum

 

Wat kan worden aangevraagd?

Samenwerken met AWA betekent dat we samen een specifieke ondersteuningsvorm voor autistische personen of hun omgeving evalueren. De taakverdeling tussen AWA en de praktijkorganisatie kan flexibel worden ingevuld, afhankelijk van de behoefte:  

  • Optie 1: Jullie voeren het onderzoek zelf uit met onze adviserende ondersteuning.
  • Optie 2: Jullie werken samen met ons aan de uitvoering van het onderzoek.
  • Optie 3: Wij voeren het onderzoek uit (in nauwe samenwerking met jullie organisatie).

De manier van samenwerken en de taakverdeling zal bij de start in overleg in een samenwerkingscontract worden vastgesteld.

Voor deze samenwerking stelt AWA een startbudget van €2.000 aan werkingsmiddelen beschikbaar. Organisaties die zelf extra financiering of personele inzet kunnen bijdragen, hebben een grotere kans om geselecteerd te worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het deeltijds ter beschikking stellen van een personeelslid om het onderzoek (mee) uit te voeren of het materiaal voor het onderzoek voorzien. Het onderzoek begint in mei 2025 en zal ongeveer 1,5 tot 2 jaar duren.

 

Voorwaarden

Een belangrijke voorwaarde voor deelname is dat de resultaten en materialen (bijvoorbeeld een draaiboek) vrij toegankelijk worden gemaakt via onze website. Op die manier kunnen zoveel mogelijk mensen profiteren van de kennis die wordt opgedaan.

 

Procedure

U kunt tot 31 januari 2025 12:00 uur uw aanvraag via e-mail indienen. Zorg ervoor dat u het aanvraagformulier zo volledig mogelijk invult. Stuur het ingevulde  aanvraagformulier en eventuele bijlagen per e-mail naar: info@academischewerkplaatsautisme.be  

Download alle informatie via de links hierboven bij “Te downloaden documenten”.

Om een aanvraag in te dienen dient het aanvraagformulier te worden gebruikt. Bij het volledig te worden ingevuld in het Nederlands. Bij het aanvraagformulier is een instructiedocument beschikbaar dat dient als hulp bij het invullen van het formulier.

 

Evaluatie van de aanvragen

De stuurgroep van AWA beoordeelt de aanvragen met input vanuit verschillende expertenpanels. Deze panels bestaan uit onafhankelijke onderzoekers, professionelen en vertegenwoordigers van de autismegemeenschap. De belangrijkste beoordelingscriteria zijn:

  • de bijdrage van de ondersteuning aan de participatie dan wel kwaliteit van leven van personen met autisme en/of hun direct betrokkenen;
  • de relevantie en meerwaarde van de ondersteuning;
  • de mogelijkheid om de ondersteuning breed te implementeren in Vlaanderen;
  • de mate waarin het mogelijk is om de ondersteuning via praktijkonderzoek te evalueren.

Andere criteria die meetellen zijn:

  • de mate van cofinanciering en bijdrage door de praktijkorganisatie(s) (o.a. in de vorm van personeel, materiaal, budget, etc.);
  • samenwerking tussen meerdere organisaties binnen één project;
  • de inzet van ervaringsdeskundigheid;
  • de hefboomwerking voor andere doelgroepen.

We streven naar een maximale variatie wat betreft leeftijd/levensfasen, sectoren en soorten van hulpverlening/ondersteuningsvormen.

De definitieve selectie wordt in april 2025 bekend gemaakt.

 

Vragen

Heeft u vragen over de oproep of over het invullen van het formulier? Wilt u graag weten of een bepaalde vorm van ondersteuning geschikt is om in te dienen? We kunnen via e-mail, telefonisch of in een online overleg uw vragen beantwoorden. Neem contact met ons op via: info@academischewerkplaatsautisme.be.

We helpen u graag verder!