OPROEP - Interesse in klimaatsubsidies en renteloze energieleningen?

Printervriendelijke versiePDF version

Dit najaar zal je in september en oktober opnieuw kunnen intekenen op drie oproepen voor klimaatsubsidies. Het gaat om een oproep Vlaamse klimaatsubsidies, de tijdelijke oproep voor Europese klimaatsubsidies en een oproep voor de renteloze energieleningen. Bekijk dus nu de mogelijkheden al, zodat je klaar bent om in te tekenen als de oproepen gelanceerd worden. Je kan ook meer info krijgen via een webinar op 11 september.

Vlaamse klimaatsubsidies (Vlaams klimaatfonds)

Na een energiescan of een energieaudit kan je voor je organisatie Vlaamse klimaatsubsidies aanvragen voor energiebesparende maatregelen. Denk aan dak- of muurisolatie, beter geïsoleerde ramen, efficiëntere verwarmingsinstallaties, enz. Het zijn ingrepen met een terugverdientijd van meer dan 5 jaar.

Meer info en hoe vraag ik dit aan

Europese klimaatsubsidies (Repower EU)

Met de nieuwe en tijdelijke Europese middelen kan je subsidies krijgen voor zonnepanelen, betere verlichting, windmolens en andere maatregelen waarvoor tot nu toe geen VIPA-subsidies beschikbaar waren. Werken met Europese subsidies moeten ten laatste tegen juni 2026 uitgevoerd zijn.  

Meer info en hoe vraag ik dit aan

Renteloze energieleningen

Voor de klimaatmaatregelen die niet gedekt worden met subsidies, kunnen welzijns- en zorgorganisaties een beroep doen op de renteloze energieleningen. Let wel op, vanaf deze oproepen kunnen renteloze energieleningen niet meer gecombineerd worden met bovenstaande klimaatsubsidies.

Meer info en hoe vraag ik dit aan

 

VIPA en het VEB helpen je graag op weg

Als je vragen hebt, helpen VIPA en het VEB je graag verder. In september organiseren ze hiervoor een webinar en twee live Q&A sessies. 
Tijdens het webinar leggen ze het kader van de drie oproepen uit en maken ze je wegwijs in Terra, het programma waarin je de aanvraag indient en verder opvolgt. Dit webinar gaat door op woensdag 11 september van 10 tot 12 uur. Je kan het webinar volgen via deze link.

Tijdens de live Q&A sessies kan je een uur lang digitaal concrete vragen stellen aan VIPA en VEB. Stel je vraag en verlaat de Q&A sessie na het antwoord, of sluit aan en leer van elkaar. De Q&A sessies gaan door op:

  • 19 september van 10 tot 11 uur via online-overleg
  • 30 september van 10 tot 11 uur via online-overleg