Type | In de kijker |
Publicatiedatum06.02.2025 |
Ecoswitch - Biodiverse en therapeutische tuin voor kinderen CAR Glorieux
![Printervriendelijke versie Printervriendelijke versie](https://www.vlaamswelzijnsverbond.be/sites/all/themes/itr_theme/images/icon-print.png)
![PDF version PDF version](https://www.vlaamswelzijnsverbond.be/sites/all/themes/itr_theme/images/icon-koppeling.png)
Onze maatschappij is in volle duurzame transitie, in ‘Ecoswitch’, en steeds meer organisaties in zorg en welzijn springen op die trein. Zoals bij het CAR Glorieux in Ronse. Daar leggen ze op dit moment de laatste hand aan een therapeutische, biodiverse tuin, waar zowel medewerkers als zorggebruikers therapeutisch aan de slag kunnen gaan en connecteren.
Een tijdje geleden begon het CAR (centrum voor ambulante revalidatie) Glorieux in Ronse aan een nieuwbouwproject op dezelfde site als waar ze tot dan in een oude ziekenhuisvleugel zaten. Een therapeutische tuin was oorspronkelijk geen onderdeel van het project, maar het was BOS+ zelf die hen contacteerde om te helpen bij de projectaanvraag ‘natuur in je buurt’ en de aanleg van het groen rond het nieuwe centrum.
Daarna leerde Anneleen Van de Putte, directeur bij het CAR Glorieux, dat er ook pilootprojecten ‘natuur op wandelafstand’ zouden worden opgestart. Onder begeleiding van de koning Boudewijnstichting, de universiteiten van Antwerpen en Gent en Hogeschool Gent wordt gezamenlijk op zoek gegaan hoe kwaliteitsvolle, biodiverse zorgnatuur kan worden aangelegd op plekken waar ze een rechtstreekse meerwaarde bieden voor omgeving en omwonenden.
Therapie in oase van rust
Ondertussen is het CAR Glorieux verhuisd naar het nieuwe gebouw en is de tuin bijna klaar. Tegen de zomer moet de tuin in gebruik genomen worden. N nog meer dan een extra stukje natuur, zal de tuin vooral een inspiratie vormen om de revaliderende kinderen, van 2 tot 12 jaar extra te ondersteunen.
“De tuin moet echt een verlengde worden en zelfs een extra dimensie geven aan wat we binnen doen”, zegt Anneleen Van de Putte. “Er zijn plekken en bankjes waar zorggebruikers en ouders kunnen connecteren met de therapeuten en kunnen 'aarden'. Er zijn stukjes natuur waar de kinderen kunnen experimenteren en leren (taal, grove en fijne motoriek, sensorisch...), maar ook doelgericht en resultaatgericht leren werken in verbinding met de natuur. We zitten boordevol ideeën en we zijn er zeker van dat we de komende jaren al doende zullen ontdekken hoeveel therapeutische mogelijkheden onze nieuwe tuin zal bieden.”
Op maat (en met behulp) van de kinderen
De kinderen en het personeel waren trouwens ook nauw betrokken bij het ontwerp en aanleg van de tuin. Zo konden de kinderen via interactieve opdrachten mee bepalen welke elementen er in de tuin zouden komen. Ook de ouders en therapeuten hebben hun input kunnen geven. Op basis van deze input zijn de “experts” aan de slag gegaan om een ecologisch, biodivers en duurzaam ontwerp op te maken.
Inspiratie
Het enthousiasme en de brede glimlach waarmee Anneleen Van de Putte kan blijven vertellen over dit project, maakt 1 ding duidelijk. De komende jaren zal het CAR Glorieux al haar ervaringen en expertise delen met iedereen die het wil. “Er is een website met alle proefprojecten, maar organisaties die een kijkje willen komen nemen en graag in de natuur zelf wat uitleg krijgen, zijn meer dan welkom. We vinden het geweldig dat wij als kleine organisatie in zorg en welzijn ook de kans krijgen om mee te werken aan dit soort projecten en een inspiratiebron kunnen zijn voor anderen.”
Over Glorieux
CAR Glorieux is een (Centrum voor Ambulante Revalidatie) in Ronse waar zo’n 200 kinderen tussen 2 en 12 jaar worden begeleid en 25 medewerkers werkzaam zijn. Bij alle kinderen die hier in onderzoek of behandeling zijn, is er (een vermoeden van) een ontwikkelingsprobleem , zoals: autismespectrumstoornis, ADHD, complexe ontwikkelingsproblematiek, of een mentale beperking. De meeste kinderen gaan gewoon naar school in de buurt en komen tijdens of na de lesuren op therapie.
Dit project werd (mede)gefinancierd werd door het ‘Agentschap voor Natuur en Bos’.