Teken ons petitie voor beter vervoer voor personen met een handicap

Printervriendelijke versiePDF version

Toegankelijk en betaalbaar vervoer is sinds de invoer van het persoonsvolgend budget niet meer vanzelfsprekend voor een grote groep personen met een handicap. Sedert PVF wordt het collectief vervoer niet meer gesubsidieerd maar wordt de kostprijs doorgerekend via de woon– en leefkosten. We merken dat zorgaanbieders hun uiterste best doen om vervoer op een betaalbare manier te organiseren en zelf een groot deel van de kosten dragen. Dit is echter omwille van stijgende (energie) kosten, niet-indexering van de werkingsmiddelen en het verlagen van de organisatiegebonden middelen niet veel langer haalbaar.

Een werkgroep (voorzieningen en gebruikers in samenwerking met FOVIG, SOM en Vlaams Welzijnsverbond) met de focus op op de betaalbaarheid van georganiseerd vervoer naar de collectieve dagbesteding, heeft een voorstel voorgelegd aan de Permanente Werkgroep Financieren en Besteden van het VAPH. In het voorstel zou een persoonsvolgend forfait geactiveerd worden als een cliënt gebruik maakt van het vervoer van en naar de dagopvang. Dit voorstel is echter door de andere organisaties niet weerhouden. Er wordt nu vervolgoverleg voorzien om andere oplossingen te bekijken. We hopen hiermee in het najaar te landen.

In afwachting van een gedragen oplossing en om de problematiek van betaalbaarheid meer zichtbaarheid te geven, is vanuit de werkgroep een petitie opgemaakt met een duidelijke oproep om de vraag naar betaalbaar georganiseerd vervoer naar de dagbesteding te ondersteunen. Teken de petitie, of verspreid ze onder je leden, medewerkers, cliënten, ... in de hoop dat we snel voor een oplossing zorgen voor ongelooflijk veel personen met een handicap voor wie vervoer nu vaak onbetaalbaar geworden is.

NAAR DE PETITIE

Dank!