12/12/2024 - Taaltherapie en taalmaterialen bij kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS)

Printervriendelijke versiePDF version

https://www.sig-net.be/nl/vormingen/professioneel-aanbod/detail/7576/taa...

Inhoud
Hoe stimuleer je vanuit de verschillende taaldomeinen taal bij kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS)/ taalachterstand/ontwikkelingsdysfasie (OD) met een ontwikkelingsleeftijd van 3 tot 6 jaar? We vertrekken vanuit een theoretisch kader van waaruit de verschillende taaldomeinen belicht worden en koppelen dit aan concreet
inzetbare taalmaterialen:

Taalinhoud: vanuit het TOS-programma (van den Dungen, L, 2006) selecteren we onze woordenschat waarbij we het viertaktmodel (Verhallen en Verhallen, 1994) toepassen: voorbewerken / semantiseren / consolideren / controleren.
Taalvorm: we bekijken kort de ontwikkeling van de morfosyntaxis van éénwoordzinnen tot samengestelde zinnen.
Taalgebruik: we bekijken de narratieve vaardigheden om verhaalopbouw te stimuleren a.d.h.v. een boek. We passen hier ook de ‘Denkstimulerende Gespreksmethodieken’ (DGM) van Marion Blank toe. Tot slot belichten we ook de verschillende communicatieve functies qua verwervingsleeftijd en inhoud.

Tijdens de workshop worden voorbeelden gegeven van concreet materiaal. Nadien is er ook ruimte om met deze materialen interactief aan de slag te gaan in groepjes.

Door wie?

Laura Saelens en Jana Verzele

Logopedisten

Laura Saelens – praktijk ‘Logopedie Laura Saelens’, afgestudeerd in 2014 (na postgraduaat ‘buitengewoon onderwijs’) en Jana Verzele praktijk ‘Logopedie Pajottenland’ en logopedist in CAR ‘Land van Halle en Asse’. Beiden hebben 10 jaar ervaring in het behandelen van kinderen met spraak-, taal- en leerproblemen. Sinds 2022 samen actief in Taalavonturen, een webshop met logopedisch verantwoorde spelletjes.

Voor wie?
Logopedisten met voorkennis en enige ervaring in de behandeling van kinderen met TOS en taalproblemen

Over wie?
3- 6 jaar

Praktisch
Documentatie, broodjeslunch en koffiepauzes inbegrepen.

Maximum 25 deelnemers

Disclaimer

Vlaams Welzijnsverbond kan niet aansprakelijk gesteld worden voor de inhoud van deze gepubliceerde info uit het werkveld. Bij vragen gelieve contact op te nemen met de contactpersoon die je hier in de linker kolom terug vindt.