03/10/2024 - GE-START - de stoomcursus voor sociale doeners

Printervriendelijke versiePDF version

GE-START is een opleidingstraject gericht op het versterken van personen die aan de slag zijn binnen de sociale sector en/of die zich willen voorbereiden op de instroom in een opleiding binnen het sociaal agogisch werk (bachelor of graduaat, bv. gezinswetenschappen, sociaal werk, orthopedagogie).

Deze opleiding voor volwassenen maakt deel uit van Odisee Continue, hét aanbod voor iedereen die wil bijblijven, zich persoonlijk ontwikkelen of omscholen.

GE-START – de stoomcursus voor sociale doeners!
Heb je werknemers in jouw (sociale) organisatie die geen sociale vooropleiding hebben gevolgd? Zie jij de nood om hen handvaten aan te reiken om zich te versterken? Of ben je werknemer en gewoon zélf geïnteresseerd om bij te leren? Dan is GE-START iets voor jou of jouw organisatie!

Tijdens 8 voormiddagen werken we rond verschillende thema’s en basisvaardigheden: helpende gesprekken voeren, reflecteren, werken met specifieke doelgroepen en thema’s, organisaties en sociale kaart.

We werken in kleine groep via een combinatie van les, training, uitwisseling en kleine opdrachten. Doorheen het traject maak je reflectieopdrachten. Je ontvangt nadien een attest van deelname.

Hoe is Ge-Start ontstaan?
Odisee, SOM, JES, D’Broej, VIVO en het Vlaams Welzijnsverbond sloegen de handen in elkaar om een gemeenschappelijk project te ontwikkelen met als titel ‘Kwalificerende trajecten voor sociale professionals’. Het opzet van dit project was om een breed toegankelijke opleiding op te zetten voor werkenden in de brede sociale sector. Met deze opleiding wilden we sociale professionals versterken in hun beroep en hen warm maken en voorbereiden op instroom in het hoger onderwijs.

In een tweejarig traject werd tussen november 2020 en december 2022 vormgegeven aan een actieonderzoek waarin werd onderzocht hoe zo’n opleiding er kan uitzien en wat drempels, risicofactoren en succesfactoren zijn. In deze publicatie vind je een weergave van het proces en de belangrijkste resultaten.

De opleiding GE-start is het resultaat van dit project.

Inhoud
Een greep uit de verschillende tools of thema’s die we samen zullen bekijken:

Actief luisteren
Hoe breng je een (moeilijke) boodschap?
Reflecteren door bvb. het model van Korthagen
Contextgericht werken met o.a. het genogram
Jouw eigen talenten ontdekken
Een buurtanalyse maken,

starttoets afgerond
Praktische info op een rijtje
Waar, wanneer, hoeveel kost het, wie moet ik contacteren? Je vindt alle praktische informatie hieronder.

Waar en wanneer?
GE-START vindt plaats in Brussel op Campus Schaarbeek, telkens op donderdag van 9u tot 13u.

Lesdata: 3, 10, 17 en 24 oktober, 7, 14, 21 en 28 november 2024.

Studiegeld
Het studiegeld bedraagt € 700.

Optioneel: € 75 per bijkomende sessie voor individuele coaching.

Diploma en kwalificering
Je ontvangt na afloop een attest van deelname.

Betaald educatief verlof Brussels Gewest
De navorming geeft recht op 32 uren Betaald educatief verlof.

Indien je afwezig bent, dien je een attest te kunnen voorleggen om als gewettigd afwezig beschouwd te kunnen worden.

Vormingsbudget VIVO
Voor heel wat opleidingen kan je steun krijgen via het vormingsbudget van VIVO. Bekijk dit samen met je werkgever. Alle informatie vind je op https://www.vivosocialprofit.org/vormingsbudget.

Disclaimer

Vlaams Welzijnsverbond kan niet aansprakelijk gesteld worden voor de inhoud van deze gepubliceerde info uit het werkveld. Bij vragen gelieve contact op te nemen met de contactpersoon die je hier in de linker kolom terug vindt.