24/02/2025 - SpraakKlankOnderzoek (SKO) voor beginners

Printervriendelijke versiePDF version

https://www.sig-net.be/nl/vormingen/professioneel-aanbod/detail/7817/spr...

Inhoud
Het SpraakKlankOnderzoek (SKO) is een computerondersteunde test met een geautomatiseerde fonologische en fonetische resultatenverwerking. De online test is geïntegreerd in het e-health platform ASISTO en werkt met een licentiesysteem en een credit per afname. Het SKO bestaat uit een basisonderzoek en enkele extra modules, waaronder een diadochokinese- en inconsistentietest. Sinds januari 2022 staat de test op de limitatieve lijst van het Riziv. Het SKO wordt ondertussen door veel logopedisten gebruikt.

Het basisonderzoek (module SKO-basis) vormt het leeuwendeel van de test en is genormeerd voor Vlaamse kinderen van 2;6 tot 8;0 jaar. Het biedt een doorgedreven fonetische en fonologische analyse van de spraak. De 72 doelwoorden bevatten alle fonemen van het Nederlands en de meeste consonantverbindingen, zowel in initiale als in finale positie. Aangezien de fonetische en fonologische analyse door de computer gebeurt, zijn de resultaten onmiddellijk na de transcriptie van de responsen beschikbaar in een digitaal rapport.

Dit webinar wil beginnende (of toekomstige) gebruikers van de SKO stap voor stap wegwijs maken in het afnemen van de SKO-modules. Een digitale test zorgt namelijk altijd voor een beetje drempelvrees. We nemen je online op sleeptouw, zodat je goed voorbereid aan een afname van het SKO kan beginnen. We demonstreren de afname en laten je dan zelf in kleine digitale groepjes het SKO-basisonderzoek uitproberen. Nadien is er ruimte voor vragen.

Door wie?
Jente Verbesselt (Children's Hospital of Philadelphia, Pennsylvania (USA)), Ingrid Herreman (CAR ’t Vlot) en Geert Andries (Sig), allen lid van de SKO-werkgroep, waarin alle opleidingen logopedie in Vlaanderen vertegenwoordigd zijn.

Voor wie?
Logopedisten, nieuwe gebruikers van het SKO (mensen die het SKO nog niet hebben of het nog niet of nog maar enkele keren gebruikt hebben)

Over wie?
2;6 - 8;0 jaar

Praktisch
Documentatie en hosting door Sig-medewerker inbegrepen.

Minimum 10 - maximum 30 deelnemers

Je volgt dit webinar via het platform Zoom. Je krijgt op 21/02 een e-mail met een link en wat praktische informatie. Kreeg je op 21/02/2025 om 14 uur nog geen link via e-mail? Neem dan contact op met Geert Andries via geert.andries@sig-net.be.

Bij online vormingen vragen we om te werken met één toestel (laptop, tablet, smartphone) per deelnemer. Meerdere deelnemers per toestel is niet toegestaan.

Webinars worden niet opgenomen.

Disclaimer

Vlaams Welzijnsverbond kan niet aansprakelijk gesteld worden voor de inhoud van deze gepubliceerde info uit het werkveld. Bij vragen gelieve contact op te nemen met de contactpersoon die je hier in de linker kolom terug vindt.