Persnota: promotiecampagne "kijk mama, zonder centen"

Printervriendelijke versiePDF version

Het Vlaams Welzijnsverbond start een promotiecampagne voor de kinderopvang onder het motto “KIJK MAMA, ZONDER CENTEN”! De Vlaams overheid moet meer middelen vrijmaken voor de sector die “zwarte sneeuw” ziet.

De vereniging groepeert over heel Vlaanderen en Brussel 135 private kinderdagverblijven, 22 diensten voor onthaalouders en 40 initiatieven voor buitenschoolse opvang van schoolgaanden samen goed voor de opvang van ongeveer 8000 kinderen.

1.         Aanhoudende onderfinanciering

De sector klaagt reeds meer dan tien jaar over een te beperkte basissubsidie. Intussen ging het echter van kwaad naar erger omdat de vraag naar kinderopvang toenam en ouders langere openingstijden vragen. De nieuwe eisen inzake veiligheid, huisvesting, voeding, informatica, enzovoort werden niet verrekend in de werkingssubsidie. De druk op het personeel nam steeds toe!

Om de kinderopvang adem te geven moet de basisfinanciering worden verhoogd en de reële kostenevolutie volgen.

2.         Nieuw subsidiesysteem staat haaks op overheidsbeleid!

Vorig jaar 2001 ontwikkelde de Vlaamse overheid een nieuw subsidiesysteem. In de plaats van een “kostenvergoeding” kwam een enveloppenfinaciering. Aangezien dit werd ingevoerd met het budget van de vorige jaren werd aan de onderfinanciering niet verholpen. Door de herverdeling ontvangen sommige crèches zelfs 10% minder! Het enveloppensysteem is vooral nadelig voor grotere diensten, met een hoge bezetting en relatief ouder personeel, zo blijkt uit de studie van het Vlaams Welzijnsverbond. Deze vaststelling staats haaks op het streven van de overheid naar schaalvergroting en maximale benutting van gesubsidieerde plaatsen. Volgens het verbond volgt de personeelstoelage binnen de enveloppe onvoldoende de anciënniteit. Oudere werknemers dreigen aldus het eerst de dupe te worden!

Boven de 95% van de capaciteit wordt de subsidie voor werking niet meer verhoogd. Hierdoor worden crèches niet langer aangemoedigd een 100% of meer bezetting te halen. 264 opvangplaatsen gaan hiermee verloren. Dit ondanks de ambitie om extra plaatsen kinderopvang te scheppen. Begrijp wie kan!

Minister Vogels moet een hand uitsteken naar de kinderopvang door:

¨         Geen enkele crèche over-kop te laten doorgaan in 2003

¨         De 95%-regel op te heffen en alle opvangdagen te subsidiëren en geen plaatsen te laten verloren gaan.

¨         De anciënniteit van het personeel voldoende te verrekenen in de enveloppe én geen ervaring te laten verloren gaan.

3.         Het Vlaams intersectoraal akkoord: de rekening klopt niet!

Wie dacht dat het zou beteren na het sluiten van een Vlaams intersectoraal akkoord voor de social profit in 2000 tussen de Vlaamse regering en de social partners heeft het mis voor! Uit het onderzoek van het Vlaams Welzijnsverbond (99 private crèches) blijkt dat de middelen die de overheid ter beschikking stelt niet volstaan voor de gemaakte afspraken!

Voor de zogenaamde loonharmonisatie (het optrekken van het loon van het personeel tot dat van andere welzijnssectoren) is er een gecumuleerd tekort over de periode 2001-2005 van € 13,3 MIO Vanaf 2005 moet jaarlijks € 3,9 MIO extra worden voorzien.

Door de bijkomende vrije dagen vanaf 35 jaar en vanaf 45 jaar wordt het aantrekkelijk een job met een gezin te blijven combineren. Ook hier zijn het instellingen met relatief meer oudere werknemers die de grootste problemen hebben om de uurroosters rond te krijgen. Uit cijfers blijkt dat 120.000 EURO moet worden voorzien om 100% vervanging mogelijk te maken!

Eindelijk krijgen alle DAC-werknemers een vaste baan. Mooi zo! Door extra banen te scheppen in de kinderdagverblijven willen Minister Vogels en Minister Landuyt de ex-DAC-ers omschakelen naar vaste banen!

In de meeste crèches waar DAC-ers in dienst zijn, komen echter onvoldoende vaste banen bij. 38 fulltime kinderverzorgsters en 38 fulltime arbeiders moeten daarom op zoek naar een andere werkgever.  En de crèche verliest de inzet van deze intussen onmisbare krachten! Minister Vogels beloofde een oplossing voor de problemen van de kinderverzorgsters door de uitbreiding die er zou komen in de crèches. In het jaar 2003 (en wellicht 2004) gaan deze mooie beloften echter niet door!

Daarom vraagt het Vlaams Welzijnsverbond:

¨         geen jobverlies door DAC-regularisatie

¨         de uitbreiding van de sector moet jobbehoud garanderen

¨         begeleiding van de arbeiders die van job moeten wijzigen

Via het akkoord wordt aan kinderdagverblijven met een capaciteit van meer dan 50 kinderen een subsidie voorzien voor een noodzakelijke directiefunctie. Deze subsidie is echter slechts voldoende voor een directie met 6 jaar anciënniteit. Niet erg logisch gezien de ervaring nodig voor dergelijke verantwoordelijke functie.

Het Verbond eist een subsidie voor de directiefunctie in functie van de ervaring.

4.         Bijkomende opvangplaatsen!

Meer dan ooit is er vraag naar meer opvangplaatsen in kinderdagverblijven en diensten voor opvanggezinnen. In de begroting 2003 voorziet de Vlaamse regering geen uitbreiding meer ondanks het plan van de voltallige regering om 10 000 plaatsen (2 500/jaar) te scheppen tegen 2004!

Het Vlaams Welzijnsverbond weigert zwarte sneeuw voor de kinderopvang. De sector vraagt een aangepaste financiering van gemaakte afspraken. De sector vraagt uitbreiding waardoor geen jobs verloren gaan.

 

Frank CUYT

GSM: 0477/75 31 90