18.11.24 & 9.12.24 - Trainen van sociale vaardigheden aan jongeren (SOVA) -Gent

Printervriendelijke versiePDF version

Neen zeggen tegen je vrienden, een vakantiejob vinden, reageren op opmerkingen van leerkrachten, je mening zeggen, een goede eerste indruk maken, telefoneren, contact leggen met leeftijdsgenoten, omgaan met boosheid, …. Iedereen die werkzaam is in de jeugdzorg en onderwijs ziet dagelijks in welke sociale vaardigheden jongeren sterker kunnen worden en welke voordelen hen dit zou opleveren. Toch wordt hier zelden expliciet op ingezet.

Als begeleiders bieden we uiteraard hulp en ondersteuning waar we kunnen. Als we echter willen dat jongeren zich ook zelfstandig kunnen handhaven, is het nuttig om als begeleider op te treden als een ‘coach’. Dit betekent dat we inzetten op de ontwikkeling van de sociale vaardigheden en probleemoplossende capaciteiten van de jongeren zelf. Op die manier stellen we hen in staat om zelfstandig moeilijke situaties het hoofd te bieden of kansen te grijpen waar ze zich aandienen.

In de praktijk zien we ook dat veel jongeren de verwachtingen van begeleiders, alsook hun eigen voornemens, vaak maar moeizaam in daden kunnen omzetten. Ook hier biedt het inzetten op sociale vaardigheden een antwoord. Meer bepaald weten we dat jongeren gewenst gedrag enkel maar zullen stellen wanneer zij enerzijds de vaardigheden hiertoe voldoende beheersen en anderzijds voldoende gemotiveerd zijn voor dit gedrag. Deze samenhang tussen motivatie en vaardigheden maakt dan ook de kern uit van onze aanpak.

Deze opleiding brengt jou het methodisch kader en de specifieke begeleidershouding bij om van start te kunnen gaan met het geven van een sociale vaardigheidstraining.

Er wordt veel gewerkt in kleine groepjes zodat de methodieken optimaal kunnen ingeoefend worden.

Meer info: https://www.jo-in.be/vormingen/trainen-van-sociale-vaardigheden-aan-jong...

Disclaimer

Vlaams Welzijnsverbond kan niet aansprakelijk gesteld worden voor de inhoud van deze gepubliceerde info uit het werkveld. Bij vragen gelieve contact op te nemen met de contactpersoon die je hier in de linker kolom terug vindt.