08/11/2024 - Spontane Taalanalyses van Kindertaal - Het belang van spontane taalanalyses voor diagnostiek en behandeling van kinderen met een taalontwikkelingsstoornis

Printervriendelijke versiePDF version

https://www.sig-net.be/nl/vormingen/professioneel-aanbod/detail/7535/spo...

Inhoud
Kinderen met TOS hebben vaak complexe grammaticale problemen, zowel met grammaticale complexiteit als met grammaticale correctheid. Daarnaast worden ze vaak gehinderd door woordvindingsproblemen.

Gestandaardiseerde taaltests geven maar beperkt inzicht in die problemen en bieden ook te weinig informatie voor het opstellen van geschikte behandeldoelen. Spontane taalanalyses (STA) zijn daar veel meer geschikt voor.

Vanuit een theoretische basis over grammaticale ontwikkeling bij TOS gaan we praktisch aan de slag met het maken van transcripties, het analyseren van taalsamples en het opstellen van behandeldoelen.

Je maakt ook kennis met verschillende ICT-hulpmiddelen en -toepassingen voor het uitvoeren van STA.

Relevante literatuur ter voorbereiding (open access):

Heugten, V. Van, Klatte, I., Zwitserlood, R., & Gerrits, E. (2022). Grammaticale ontwikkeling van zich normaal ontwikkelende kinderen en kinderen met TOS in de leeftijd van 7 tot 10 jaar. Stem-, Spraak- En Taalpathologie, 27, 91–114. https://doi.org/10.21827/32.8310/2022-91

Klatte, I. S., van Heugten, V., Zwitserlood, R., & Gerrits, E. (2022). Language Sample Analysis in Clinical Practice: Speech-Language Pathologists’ Barriers, Facilitators, and Needs. Language, Speech, and Hearing Services in Schools, 53(1). https://doi.org/10.1044/2021_LSHSS-21-00026

Door wie?

Rob Zwitserlood
Hogeschool Utrecht Lectoraat Logopedie – Participatie door Communicatie

Senior onderzoeker TOS

https://www.hu.nl/onderzoek/onderzoekers/rob-zwitserlood
https://www.linkedin.com/in/rob-zwitserlood-2676a87/

Voor wie?
Logopedisten die werken met kinderen met taalontwikkelingsstoornissen van alle niveaus. Enige ervaring in diagnostiek en behandeling is vereist.

Over wie?
Kinderen/adolescenten met taalontwikkelingsstoornissen van 4 tot 18 jaar

Praktisch
Documentatie, broodjeslunch en koffiepauzes inbegrepen.

Disclaimer

Vlaams Welzijnsverbond kan niet aansprakelijk gesteld worden voor de inhoud van deze gepubliceerde info uit het werkveld. Bij vragen gelieve contact op te nemen met de contactpersoon die je hier in de linker kolom terug vindt.