Type | In de kijker |
Publicatiedatum02.09.2022 |
|
DownloadsDownload alle bestanden |
Doe jij mee aan Ondernemers voor de Klas?
Ook dit schooljaar organiseert Vlajo opnieuw Ondernemers voor de Klas. Dankzij dit project kunnen gastsprekers het verhaal van hun organisatie doen aan de volgende generatie ondernemers én medewerkers. Het is dan ook een unieke kans om jouw organisatie en de welzijnssector in beeld te brengen bij de medewerkers van morgen.
Met een belangrijke studie- of beroepskeuze in het vooruitzicht zitten jongeren vaak met heel wat vragen. Jij als ondernemer of ondernemende medewerker uit de welzijnssector kan hen daarop een antwoord geven. En zo kan je als gastspreker in dialoog treden met de jongeren die morgen misschien wel opnieuw jouw pad kruisen. Zo kan je hen meteen ook een positief beeld meegeven over werken binnen welzijn.
Positieve ervaring
Tom De Kempeneer, verantwoordelijke instroom- en stagecel bij Infano, nam al verschillende keren deel aan Ondernemers voor de Klas. Volgens hem is Ondernemers voor de Klas een unieke kans om nieuwe collega’s aan te trekken. “Binnen Infano ben ik verantwoordelijk voor de werving van stagairs, jobstudenten en medewerkers. Ondernemers voor de Klas is voor mij één van de kanalen om hen te bereiken. Het is ook de ideale manier om te werken aan onze naambekendheid. Gezien de grote vraag naar medewerkers is dat nu belangrijker dan ooit.”
Voor Tom is het ook een mogelijkheid om de veelheid aan jobs binnen zijn organisatie voor te stellen. “Vaak denken mensen dat we alleen kinderbegeleiders zoeken, dat is natuurlijk niet het geval. We zoeken ook mensen in de administratie, logistiek en op heel wat andere plekken. Er zijn dan ook heel wat mogelijkheden binnen welzijn.”
Het voorbereiden van zijn gastles liep bijzonder vlot. “Ik sta wel vaker voor klassen en ken onze organisatie door en door. Ik vertel over wat we doen, wie ik ben en mijn persoonlijk traject. Ik maak ook gebruik van een filmpje, dat zorgt voor wat afwisseling. Je verwacht het op voorhand niet altijd, maar de leerlingen luisteren vaak geboeid en stellen heel wat vragen. Of ze dan nadien ook effectief kiezen voor een job binnen welzijn weet ik natuurlijk niet, maar ik krijg vaak toch een applaus op het einde van mijn verhaal.”
Op zoek naar ondernemers/ondernemende werknemers
Wil je graag zelf je organisatie voorstellen en jongeren inspireren en enthousiasmeren om binnen welzijn aan de slag te gaan? Dat kan.
We zijn volop op zoek naar spreker uit het welzijnsveld die hun expertise, passie en energie willen delen tijdens een twee uur durende gastles. Je publiek kan bestaan uit leerlingen uit het secundair en hoger onderwijs. Je geeft zelf op voorhand aan tot welke groep leerlingen je je wil richten.
Kan jij zelf, of iemand binnen je organisatie, bevlogen vertellen over de job, drijfveren en organisatie? Aarzel dan niet en schrijf je in en word met jouw expertise, passie en energie voor één dag Ondernemer voor de Klas.
Praktisch
- De gastles(sen) die je geeft, vinden plaats tussen 16 januari en 10 maart 2023.
- Een gastles duurt 2 uur, waarbij jij het eerste uur vertelt over jouw job, organisatie, sector en passie. Wat was het leukste dat je al gedaan hebt? Welke uitdaging was het moeilijkst? Welk advies kan je meegeven aan jongeren? Wat maakt werken in de welzijnssector uniek? Daarna ga je vooral in gesprek met de leerlingen op basis van (al vooraf opgestelde) vragen van de leerlingen. Er staan presentaties ter beschikking die je helpen om je gastles op te bouwen.
-
Na je inschrijving, waarbij je moet aangeven voor welke graad of graden je een gastles wil geven, gaat Vlajo op zoek naar een geschikte klas of groep in jouw regio die aansluit bij jouw bedrijfsprofiel. Nieuw dit jaar is dat je als spreker geen beschikbare data hoeft op te geven. Je wacht tot een school jou gekozen heeft en de leerkracht/docent doet dan een voorstel van datum.
-
Als je inschrijft, is het uitermate belangrijk voldoende tijd te steken in een goede omschrijving van jou(w) organisatie. Deze omschrijving vormt de basis en essentie voor leerkrachten om te kiezen voor jou als gastspreker. De omschrijving moet dus persoonlijk zijn en triggeren. Geef dus geen algemene omschrijving van je organisatie en sector, maar vertrek vanuit het oogpunt van de leerlingen/studenten die je wil enthousiasmeren over jouw gastles. Bij de downloads hiernaast vind je een document met enkele aanbevelingen en tips om te komen tot een triggerende persoonlijke omschrijving.
-
Inschrijven kan tussen 1 september en 15 oktober. Daarna krijgen de leerkrachten en docenten de kans hun voorkeuren door te geven. Kijk op de website van Vlajo voor concrete inschrijvingsmodaliteiten, maar algemeen geldt het volgende:
-
In het verleden al deelgenomen aan Ondernemers voor de Klas?
Wacht de automatische mail 'Uitnodiging Deelname Ondernemers voor de Klas 2023' af. De mail wordt automatisch verzonden op 1/9, 15/9 en 30/9. Deze mail bevat een persoonlijke link waarmee je automatisch inlogt. Jouw persoonlijke gegevens kan je indien nodig zelf aanvullen. Indien je mailadres gewijzigd is in vergelijking met een vorige editie, mail Wendy Smets om je nieuwe mailadres door te geven. -
Je neemt voor het eerst deel?
Contacteer projectverantwoordelijke Wendy Smets om jezelf kandidaat te stellen als gastspreker en bezorg alvast volgende gegevens: naam, voornaam, bedrijf, gsm-nummer via de website van Vlajo.
-
-
Neem zeker een kijkje op de website van Vlajo waar je ook een toolkit vindt om je gastles goed voor te bereiden (onder meer een presentatie sjabloon per graad). Je vindt op deze pagina ook een uitgebreide handleiding over het project dat je eveneens een beeld geeft van de doelstelling en de verwachtingen naar jou als spreker.
Breng de welzijnssector mee in beeld
Vanuit het Vlaams Welzijnsverbond vinden we het een grote meerwaarde om sprekers uit onze sectoren te laten deelnemen aan deze gastlessen. Zo bereiken we onze toekomstige medewerkers en kunnen we hen warm maken voor een studiekeuze die leidt naar een job binnen welzijn. We roepen je dan ook op om gebruik te maken van deze kans om je organisatie en de welzijnssector in beeld te brengen.
Voor specifieke vragen over het project, kan je contact nemen met Wendy Smets op 016 29 84 01.
Bij verdere vragen of ondersteuningsnood bij inschrijving of voorbereiding gastles, kan je ook contact nemen met onze collega Mark.