5/12/2024 Kindgericht en ervaringsgericht spel in de buitenschoolse kinderopvang

Printervriendelijke versiePDF version

INHOUD
Na deze vorming kan je:
- hoeken op een verrijkende manier inrichten en gericht werken met behulp van de talrijke tips en inzichten die zijn aangeleerd
- het spel van kinderen op een stimulerende wijze begeleiden, waarbij je de aangereikte methodes en technieken effectief kan toepassen
- op een speelse manier de sociale vaardigheden van kinderen vergroten, met de vaardigheden die tijdens de vorming zijn aangeleerd
- diepgaand reflecteren op de diverse vormen van spel en activiteiten die plaatsvinden in de kinderopvang, met de verworven kennis als leidraad.

PROGRAMMA
In onze benadering van spel, onderscheiden we drie essentiële vormen: vrij spel, begeleid spel en geleid spel.

Vrij spel met uitdagingen
We geloven sterk in de kracht van vrij spel. Om ervoor te zorgen dat vrij spel blijft inspireren, creëren we speelplekken vol prikkelende uitdagingen en introduceren we voortdurend nieuw materiaal. Op die manier stemmen we nauwgezet af op wat kinderen nodig hebben om hun spel te verdiepen.

Actieve deelname
Soms stappen we zelf in de hoeken om actief deel te nemen aan het spel. We geven vorm aan rollen - "Als jij de mama bent, ben ik het hondje" - en introduceren op het juiste moment nieuwe impulsen. Dit stimuleert kinderen om het spel te herhalen en zich verder te ontwikkelen.

Begeleid spel
Er zijn momenten waarop we bewust aan begeleid spel doen. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat we spelregels introduceren om het spel duidelijker en boeiender te maken, of dat we specifieke materialen aanreiken voor bepaalde activiteiten.

Onze aanpak draait om het wekken van de nieuwsgierigheid van kinderen en het bevorderen van hun trots op de creatieve inspanningen die ze leveren in hun spel.

DOELGROEP
Kinderbegeleiders groepsopvang 6-12 jaar tewerkgesteld binnen PC331

OPLEIDER
KROOST

LOCATIE
Antwerpen

KOSTPRIJS
gratis

MEER INFO
https://www.vivosocialprofit.org/opleidingen-open-aanbod/24839-0

ORGANISATIE
SF331 i.s.m. VIVO

Disclaimer

Vlaams Welzijnsverbond kan niet aansprakelijk gesteld worden voor de inhoud van deze gepubliceerde info uit het werkveld. Bij vragen gelieve contact op te nemen met de contactpersoon die je hier in de linker kolom terug vindt.