28/03, 25/04 en 23/05 Conflictueus ouderschap na echtscheiding

Printervriendelijke versiePDF version

INHOUD
- Directe toepassing in werk:
Je kan het geleerde direct toepassen in dagelijkse werkzaamheden met gescheiden ouders.
- Consistente toepassing van visie:
Je bent in staat om de aangeleerde visie als basishouding toe te passen in gesprekken op elke locatie en in diverse contexten, om buiten de conflictcirkels te opereren.
- Stimuleren van positieve ouderrol:
Je kan ouders aanmoedigen om een positieve ouderpositie in te nemen ter ondersteuning van de ouder-kindrelatie, los van de conflicterende ex-partnerrelatie.
- Verhoogde invloed en verminderde machteloosheid:
Door het toepassen van de visie kan je meer invloed uitoefenen bij het werken met complexe strijdspiralen en minder gevoelens van machteloosheid en energieverlies ervaren.
- Omgangsregelingen beheren:
Je bent in staat om effectief te werken aan omgangsregelingen.
- Bevordering van ouderidentiteit:
Je kan constructieve gesprekken voeren met hoopvolle perspectieven waarin zowel co-ouderschap als parallel (solo) ouderschap als legitieme vormen van ouderschap worden benadrukt.
- Netwerkbetrokkenheid:
Je onderzoekt hoe het netwerk betrokken kan worden bij begeleidingstrajecten, om gezamenlijk op zoek te gaan naar ondersteunende figuren en bronnen die het welzijn van zowel de ouder als het kind bevorderen.

PROGRAMMA
Soms verloopt het ouderschap na een scheiding uiterst moeizaam. Gesprekken over regelingen raken verstrikt in gevoelens van machteloosheid en frustratie. Conflicten tussen ouders lopen hoog op. Dit kan leiden tot oudervervreemding en het verbreken van het contact. Iedereen raakt verontrust, negatieve verhalen over de andere ouder domineren de gesprekken, raken uit hun context en zorgen voor een vernauwde blik op beladen kwesties en verhalen.

Vaak worden andere autoriteiten, zoals kinderrechters, consulenten, advocaten en hulpverleners, betrokken bij de reorganisatie van het ouderschap. In deze intensieve driedaagse vorming krijgen deelnemers een concrete visie aangereikt om ouders en kinderen te ondersteunen in het geleidelijk aan op een constructievere manier met elkaar omgaan en weer grip te krijgen op hun eigen situatie.

We bieden enkele kaders aan die professionals helpen om radicaal anders te kijken en te handelen, met als doel de strijd niet te versterken, maar juist te beperken. We kijken samen met ouders naar de effecten van hun handelen en de gevolgen van het intensiveren van zorg. We plaatsen onszelf naast de voortdurende strijd en zoeken naar benaderingen die het welzijn bevorderen. We concentreren ons op manieren om de ‘ouder’ opnieuw in beeld te krijgen, zodat hij of zij zich kan positioneren als ouder in plaats van als ex-partner.

Onze inspiratie halen we uit onze praktijken op het gebied van systeemgerichte therapie en bemiddeling. Daarbij maken we gebruik van narratieve methoden en passen we eenzijdige acties en geweldloos verzet toe.

Doe mee aan deze vorming en ontdek hoe je een positieve verandering kan brengen in complexe situaties van ouderlijke conflicten na scheiding. Samen werken we aan het herstellen van een gezonde ouder-kindrelatie en het herwinnen van controle over de toekomst.

DOELGROEP
Hulpverleners die interesse hebben in het thema en die een vorming over het thema kunnen gebruiken in hun loopbaan en/of dagelijks leven, tewerkgesteld binnen PC319.01

OPLEIDER
Interactie-Academie VZW

LOCATIE
Antwerpen

KOSTPRIJS
gratis

MEER INFO
https://www.vivosocialprofit.org/opleidingen-open-aanbod/24919-0

ORGANISATIE
SF319.01 i.s.m. VIVO

Disclaimer

Vlaams Welzijnsverbond kan niet aansprakelijk gesteld worden voor de inhoud van deze gepubliceerde info uit het werkveld. Bij vragen gelieve contact op te nemen met de contactpersoon die je hier in de linker kolom terug vindt.