22/11/2024 - SCID-5 Junior: een klinisch interview om psychische problemen te bevragen bij kinderen en jongeren

Printervriendelijke versiePDF version

https://www.sig-net.be/nl/vormingen/professioneel-aanbod/detail/7501/sci...

Inhoud
Wereldwijd lijdt 10 tot 20 procent van de kinderen en adolescenten aan een psychische stoornis. Om deze groep kinderen en jongeren tijdig op te merken, te ondersteunen en te voorzien van een kwalitatieve behandeling is een goede diagnostiek noodzakelijk.

Bovendien is een goede diagnostiek ook een must voor wetenschappelijk onderzoek naar onderliggende mechanismen. De gouden standaard voor het classificeren van psychische problemen is het afnemen van een klinische interview bij meerdere informanten.

Tijdens deze online workshop hebben we het over de inhoud en het gebruik van de SCID-5 Junior. We geven hierbij praktische tips en tricks over hoe het gebruik van een klinisch interview ingebed kan worden in de praktijk en waarop je moet letten tijdens de afname.

De theoretische inleiding van deze workshop is vooraf op video opgenomen (een PowerPoint-presentatie met spraak (mp4 bestand) van ongeveer 2,5 uur). Van de deelnemers aan de online workshop, bestaande uit een halve dag, wordt verwacht dat ze deze video vooraf bekeken hebben. Wij raden aan om de handleiding van de SCID-5 Junior bij de hand te hebben tijdens de online cursusdag, maar dit is NIET verplicht.

De prijs van de SCID-5 Junior is NIET inbegrepen in het inschrijvingsgeld voor deze vorming. Het SCID-5 Junior Interview en de bijhorende scoreformulieren kan je bestellen bij Boom Psychologie & Psychiatrie via deze link SCID-5 Junior

Door wie?
Laura Wante
Professor aan de Universiteit Gent - Vakgroep Ontwikkelings-, Persoonlijkheids- en Sociale Psychologie
Klinisch psycholoog in de praktijk voor klinische psychologie en gedragstherapie 'Plan C'.

Voor wie?
Klinisch psychologen, klinisch orthopedagogen of psychiaters die classificeren met de DSM-5

Over wie?
De SCID-5 Junior wordt gebruikt om psychische problemen in kaart te brengen bij kinderen en jongeren tussen 8 en 18 jaar.

Praktisch
Documentatie en hosting inbegrepen.

Disclaimer

Vlaams Welzijnsverbond kan niet aansprakelijk gesteld worden voor de inhoud van deze gepubliceerde info uit het werkveld. Bij vragen gelieve contact op te nemen met de contactpersoon die je hier in de linker kolom terug vindt.