15/04, 27/05/2025 Ondersteunend tekenen bij kinderen en jongeren met TOS (en zonder)

Printervriendelijke versiePDF version

https://www.sig-net.be/nl/vormingen/professioneel-aanbod/detail/7669/ond...

“Mondelinge taal verdwijnt en/of verwart, zodra het is uitgesproken” (quote boek “Elk woord telt”). Leerlingen met TOS leveren elke dag topsport, vanaf het moment dat ze opstaan tot ze naar bed gaan. Taal is overal.

Deel 1: Leer anders te kijken naar tekeningetjes bij taal, ervaar de noodzaak van ondersteunend tekenen bij leerlingen met TOS (en zonder), kom makkelijker los van eventuele stemmetjes “maar ik kan niet (goed) tekenen”. Neem een blanco tekenblok en een zwarte of donkerblauwe pen (je hebt geen potlood of gum nodig).

We gaan aan de slag met concrete begrippen/werkwoorden, basisemoties, de in-verwerking-en uitkant bij TOS. In groepjes ga je aan de slag met een situatieopdracht vanuit jullie input. Je kunt direct de volgende werkdag aan de slag met ondersteunend tekenen waar nodig.

Deel 2: Verdiepen op de basis. Hoe ging het? We frissen kort op en gaan verder met ondersteunend tekenen en meer abstracte taal. Keuze uit twee van de volgende onderwerpen: TOS-kenmerken, het volle hoofd, oudergesprekken of executieve functies.

De van tevoren ingebrachte input zijn essentieel voor deze op maat gemaakte online workshop. Met ondersteunend tekenen helpen we elkaar de wereld een stukje mooier en makkelijker te maken.

Niet te missen, want ...
"Super fijne workshop, ik heb heel veel inspiratie gekregen. Onmiddellijk inzetbaar bij een brede doelgroep, zowel theoretisch als praktisch."

"Heel interactief en activerend, met veel voorbeelden en veel concrete tools."

"Ondersteunend tekenen is heel ruim inzetbaar en er werd ook telkens uitgelegd hoe het voor verschillende settings passend gemaakt kan worden.

Door wie?
Inge Hamelink-Oosdijk

Trainer TOSinc. Ondersteunend tekenen (bij TOS). Doel: ‘Alle kinderen en jongeren met TOS (en zonder) worden middels ondersteunend tekenen gehoord, gezien en begrepen.’ Ondersteunend tekenen helpt leerlingen bij taal, emoties en in communicatie in deze snelle maatschappij vol taal.

15 jaar werkzaam in het cluster 2 onderwijs o.a. als leerkracht en leerlingbegeleider en sinds 2023 eigenaar van bedrijf ‘visualiseeringe’.

www.visualiseeringe.nl & www.linkedin.com/in/ingehamelinkoosdijk-visualiseeringe

Voor wie?
Logopedisten

Over wie?
Kinderen en jongeren met TOS (en zonder)

Praktisch
Deel 1 en 2: 9.00 - 12.00 uur

Documentatie en hosting door Sig-medewerker inbegrepen.

Disclaimer

Vlaams Welzijnsverbond kan niet aansprakelijk gesteld worden voor de inhoud van deze gepubliceerde info uit het werkveld. Bij vragen gelieve contact op te nemen met de contactpersoon die je hier in de linker kolom terug vindt.