10/04/2025 - Ouderbegeleiding bij autismespectrumstoornissen Bruikbare handvatten voor de klinische praktijk

Printervriendelijke versiePDF version

https://www.sig-net.be/nl/vormingen/professioneel-aanbod/detail/7429/oud...

Inhoud
In de hulpverlening aan kinderen met autisme neemt ouderbegeleiding een centrale plaats in. Tijdens deze studiedag behandelen we de drie aspecten van effectieve ouderbegeleiding:

Het inzicht van ouders in de informatieverwerking van hun kind met autisme vergroten (psycho-educatie)
Samen met ouders de gezinsomgeving zo goed mogelijk afstemmen op de noden van het kind en een effectieve opvoedingsaanpak ontwerpen om vaardigheden aan te leren of probleemgedrag af te leren (orthopedagogische interventies)
Ouders motiveren om de afgesproken aanpak consequent uit te voeren en vooral vol te houden (therapeutisch proces)
Die worden telkens toegelicht met praktijkvoorbeelden uit de begeleiding van ouders van kinderen met heel diverse ontwikkelingsniveaus (van kleuters met een ernstige verstandelijke beperking tot normaalbegaafde jongeren). Veelvoorkomende moeilijkheden en valkuilen in de ouderbegeleiding komen aan bod.

Niet te missen, want...
"Wilfried heeft een aangename en duidelijke manier van informatie over te brengen, met veel voorbeelden uit de praktijk."
"Er werden zeer concrete handvaten aangereikt, heel bruikbaar!! Zowel tips naar kinderen met als zonder verstandelijke beperking, waardoor het toepasbaar is een ruime doelgroep."
"De studiedag was zeer bruikbaar, praktisch en gericht op de mens. Wilfried had duidelijk veel ervaring en verteld op een boeiende manier."

Door wie?

Wilfried Peeters is als psycholoog meer dan 30 jaar actief in de autismehulpverlening.
Hij werkt voor een mobiel kinderpsychiatrisch team van het UPC KU Leuven en is lector in de banaba autisme bij de AP-hogeschool in Antwerpen.

Voor wie?
Voor alle hulpverleners die werken met ouders van kinderen met autisme.
Niveau: geen voorkennis vereist.

Over wie?
0 - 18 jaar

Praktisch
Documentatie, broodjeslunch en koffiepauzes inbegrepen

DV.O 214110

Disclaimer

Vlaams Welzijnsverbond kan niet aansprakelijk gesteld worden voor de inhoud van deze gepubliceerde info uit het werkveld. Bij vragen gelieve contact op te nemen met de contactpersoon die je hier in de linker kolom terug vindt.