08/11/2024 - Omgaan met verslaving bij NAH

Printervriendelijke versiePDF version

https://www.sig-net.be/nl/vormingen/professioneel-aanbod/detail/7504/omg...

Inhoud
Een aantal mensen met een niet-aangeboren hersenletsel (NAH) heeft naast het letsel een vorm van verslaving. Dit kan een alcoholverslaving zijn, een drugsverslaving of welke andere vorm dan ook. Deze verslaving kan al aanwezig zijn tijdens de periode voorafgaand aan het letsel of kan ten gevolge van het letsel ontstaan zijn. Inzicht in deze dubbele problematiek en in de manier waarop de diverse beschadigingen elkaar (mogelijk) beïnvloeden vormt de basis voor een effectieve behandeling en begeleiding.

De ernst van de beschadigingen zal veelal uitzicht op herstel wegnemen, maar door de inrichting van de omgeving en de bejegening aan te passen ontstaan vaak mogelijkheden om leefbare omstandigheden te creëren.

De volgende onderwerpen komen aan bod tijdens deze workshop:

het verslavingsproces
comorbiditeitvan en interactie tussen NAH en verslaving
beheersing versus gedragsbeïnvloeding, o.a. aan de hand van motiverende gespreksvoering en reflectie op eigen gedrag
behandel-, begeleidings-, zorg- en benaderingsmogelijkheden
inleiding verslaving, NAH en complex gedrag
Na afloop van deze workshop...

herken je symptomen van verslaving
heb je kennis en inzicht in het verslavingsproces (cravings)
begrijp je de onderlinge relatie tussen verslaving en NAH beter
heb je meer houvast in de behandeling-, begeleiding- en bejegeningsstrategieën bij complex gedrag
kijk je anders naar problemen van de patiënt/cliënt, waardoor je zelf minder frustratie, machteloosheid of moeheid ervaart
heb je handvatten in het bespreekbaar maken van verslaving en NAH en het betrekken van naasten in het begeleidingsproces
ben je in joe team/organisatie in staat om bij te dragen aan een goede visie op verslaving
We organiseren deze workshop in samenwerking met AXON leertrajecten

Door wie?
Marion Lunshof

Marion werkt bij InteraktContour in Nederland als verpleegkundig adviseur verslaving en psychiatrie. Ze heeft jarenlang gewerkt in de verslavingszorg en in de psychiatrie.

Voor wie?
Deze workshop is bedoeld voor professionals die in hun werk te maken hebben met cliënten met NAH in combinatie met verslaving en hierin graag praktijkgericht aan de slag willen. Basiskennis van de gevolgen van hersenletsel is verondersteld.

Disclaimer

Vlaams Welzijnsverbond kan niet aansprakelijk gesteld worden voor de inhoud van deze gepubliceerde info uit het werkveld. Bij vragen gelieve contact op te nemen met de contactpersoon die je hier in de linker kolom terug vindt.