05/11/2024 - Vormingstraject - Inclusieve kinderopvang

Printervriendelijke versiePDF version

https://www.sig-net.be/nl/vormingen/professioneel-aanbod/detail/7602/vor...

Inhoud
Tijdens het eerste online vormingsmoment op dinsdag 5 november (9 - 12 uur) kom je meer te weten over wat inclusieve kinderopvang wel en niet inhoudt en welke visie erachter schuil gaat. Samen met de andere deelnemers onderzoek je je kijk op kinderen met een specifieke zorgbehoefte en hun gezin. We zetten de vraag naar zorg en ondersteuning centraal en niet het ‘probleem’ of ‘tekort’.

Je ontwikkelt inzichten over wat een inclusieve visie en werking betekent voor de organisatie van de kinderopvang en de competenties van de kinderbegeleiders.

Via oefeningen, discussies en praktijkvoorbeelden komen we tot de kernaspecten van kwaliteitsvolle inclusieve kinderopvang. Zo hebben we het onder andere over het belang van de ‘juiste’ woorden, het kind ‘kind laten zijn met de andere kinderen’, een doordacht ouderbeleid, het functioneren in een netwerk, maatwerk en aanpassingen in de omgeving.

Samen lijsten we de tips op die doorheen deze vorming aan bod kwamen. De handleiding 'Inclusie van kinderen met specifieke zorgbehoeften' van VBJK helpt ons daarbij.

Tijdens het twee online vormingsmoment op dinsdag 26 november (9 - 12 uur) onderzoek je samen met de andere deelnemers hoe je de kijk op inclusieve kinderopvang concreet kan maken in de dagelijkse praktijk. Hoe pak je het wenbeleid aan? Hoe geef je de communicatie met ouders vorm? Wat als andere ouders vragen hebben? Hoe kan je het netwerk dat rond een kind actief is ook inzetten in de kinderopvang en hoe maak je er ook zelf als opvang deel van uit? Hoe kan je het kind samen met de andere kinderen kind laten zijn? Welke verbindende activiteiten kan je inzetten?, enz.

Deze online vorming is opgebouwd vanuit deze en andere vragen (waar jij mee zit). We werken voornamelijk via casusbespreking, uitwisseling en korte reflectie-opdrachten zoals stellingen en dilemma’s. Daarbij maken we dankbaar gebruik van het inclusiespel dat het Centrum voor Inclusieve Kinderopvang van de stad Gent ontwikkeld heeft.

Er is ruimte om in te gaan op casussen en vraagstukken uit de dagelijkse praktijk. Vanuit de basisvisie over inclusieve kinderopvang zoeken we samen naar mogelijke manieren van aanpak. Zo verdiep je je inzichten over het opvangen van kinderen met specifieke ondersteuningsbehoeften.

Door wie?
Annelies Roelandt en/of Gaia Vergotte
VCOK vzw

Educatief medewerker/pedagogisch coach

Voor wie?
Kinderbegeleiders, verantwoordelijken uit de kinderopvang, hulp- en zorgverleners. Geen voorkennis vereist.

Over wie?
Kinderen van 0 tot 3 jaar

Disclaimer

Vlaams Welzijnsverbond kan niet aansprakelijk gesteld worden voor de inhoud van deze gepubliceerde info uit het werkveld. Bij vragen gelieve contact op te nemen met de contactpersoon die je hier in de linker kolom terug vindt.