2025-03-24 Inspiratiedag: Verbinding als kracht: gemotiveerd aan de slag

Printervriendelijke versiePDF version

Verbinding is de sleutel tot een werkcontext waarin medewerkers zich goed voelen en gemotiveerd blijven. Maar hoe houden we deze verbinding vast in een welzijnssector die onder druk staat door werkdruk, personeelstekort en de maatschappelijke veranderingen? Kom naar onze inspiratiedag waarin we de verbinding als kracht aanboren om gemotiveerd aan de slag te blijven in organisaties. Geconnecteerd zijn met mensen en zich gedragen weten, is immers een belangrijke basisbehoefte, ook in een werkcontext. Zo leert het ABC-model (Autonomie-verBondheid-Competentie) ons dat gebaseerd is op de zelfdeterminatietheorie.

Enkel geregistreerde en ingelogde personen kunnen zich inschrijven. Inschrijven kan enkel online via de knop in de linkerkolom en uiterlijk tot 12 maart. De inschrijvingen stoppen van zodra alle beschikbare plaatsen gereserveerd zijn.

Programma:

09u00-09u30
 

 

Onthaal met koffie en thee

09u30-09u45

 

Verbinding als kracht: gemotiveerd aan de slag
Inleiding
op het thema door Loes Maex, voorzitter van de commissie Medewerkersbeleid

 

09u45-12u15

 

Werken in welzijn is heftig maar vooral betekenisvolSimon Godecharle
Hoe kunnen we het volhouden in de welzijnssector? Hoe kunnen we onze inspiratie en motivatie voeden? Je blijven inzetten voor welzijn is geen evidentie. Toch is het essentieel. In zijn keynote zet Simon Godecharle onze why op scherp, doorheen de maatschappelijke uitdagingen van vandaag. Hij brengt een dynamische, interactieve en inspirerende lezing over hoe we morele stress kunnen ombuigen naar veerkracht. Vanuit zijn jarenlange intersectorale en internationale leidinggevende zorgervaring integreert hij de inspiratie van ethiek met de efficiëntie van lean en change management. Hij betrekt het belang van vertrouwen, psychologische veiligheid te midden van veranderende maatschappelijke verwachtingen. Hij integreert verschillende voorbeelden en voedt motivatie vanuit passie met interactieve oefeningen, heldere inzichten en een vleugje humor.

Simon Godecharle is hands-on ethicus, gastdocent bij de HOGent, bestuurder bij Zorggroep Orion en pastor. Daarvoor was hij jarenlang coördinator gezondheidsethiek bij Emmaüs vzw en senior adviseur bij Qualicor Europe. Hij behaalde een master in de theologie en godsdienstwetenschappen (KULeuven), doctoraat in de biomedische wetenschappen (Faculteit Geneeskunde, KULeuven), en certificaten in lean (Zorgondersteuning vzw) en change management (Vlerick Business School).

12u15-13u00
 

 

Broodjesmaaltijd

13u00-14u30
 

 

Eerste ronde workshops

14u30-15u00
 

 

Koffiepauze

15u00-16u30

 

Tweede ronde workshops

 

WANNEER EN WAAR?

Maandag 24 maart 2025 te Duffel
Congrescentrum DE KLEIPUT
Stationsstraat 22c
2570 Duffel
Het congrescentrum ligt op 5 minuten wandelafstand van het station van Duffel. Zie plannetje van bereikbaarheid.
 

PRIJS?

€ 95 voor leden, niet-leden betalen € 190. Je betaalt na ontvangst van een factuur.
 

INSCHRIJVEN, BETALEN EN ANNULEREN

Enkel geregistreerde en ingelogde personen kunnen zich inschrijven. Inschrijven kan enkel online via de knop in de linkerkolom en uiterlijk tot 12 maart. De inschrijvingen stoppen van zodra alle beschikbare plaatsen gereserveerd zijn.
Bij jouw inschrijving geef je jouw voorkeur van de 4 workshops in volgorde mee.
2 van de workshops zijn beperkt in aantal deelnemers per sessie. De personen die eerst inschrijven voor deze beperkte sessies zullen voorrang krijgen op latere inschrijvingen.

Meer informatie

top

2025-03-24 WS1 Hoe kan psychologische veiligheid in teams bijdragen tot minder verzuim, Hilde De Man

In de welzijnsorganisaties werken mensen met passie voor anderen. Maar om goed voor anderen te kunnen zorgen, is het essentieel dat medewerkers zichzelf veilig en gewaardeerd voelen. Psychologische veiligheid is de sleutel om een werkcultuur te creëren waarbij iedereen met vertrouwen zijn job kan doen, durft te experimenteren en zichzelf kan zijn. Deze workshop zoomt in op hoe teams zich ontwikkelen en welke behoeften hierbij naar boven komen. Aan deze behoeften aandacht geven, zorgt ervoor dat een team goed kan functioneren. Dit heeft dan ook zijn effect op het ervaren van minder stress, het helpt ziekteverzuim te voorkomen en leidt tot meer motivatie en betrokkenheid. 

Wat is dan psychologische veiligheid in een team, waarom is het zo belangrijk en hoe kan je deze veiligheid als leidinggevende installeren?  We staan ook stil bij het belang van psychologische veiligheid in een interdisciplinair team waarin het cruciaal is om ideeën en know how te kunnen uitwisselen in het belang van kwaliteitsvolle zorgverlening.

Hilde De Man is preventieadviseur psychosociale aspecten sinds 2002 bij IDEWE waarvan ook 20 jaar als leidinggevende (tot voor kort verantwoordelijke psychosociaal welzijn bij IDEWE).
Tevoren 5 jaar gewerkt als trainer-consulent bij VOCA training & consult voor de welzijns-en gezondheidssector met focus op leidinggeven, communicatie en teambegeleidingen. Ze volgde daar een postgraduaat (CIGO) Consultancy in groepen en organisaties waar haar passie voor het werken met teams en groepsdynamieken alleen maar gegroeid is.

top

2025-03-24 WS2 Het wezenlijke in de zorg en welzijn, Ruth Raes, Anje Claeys en Valérie Carrette

OPGELET: de 2de ronde van deze workshop is volledig volzet!

Samen gaan we in gesprek over een thema dat raakt aan de kern van de zorg en ondersteuning: het terugbrengen van het wezenlijke.

Wat zijn onze ervaringen met dat wat wezenlijk is in de zorg, vanuit verschillende identiteiten zoals cliënt, hulpverlener, partner, broer/zus, buur? Welke verhalen vertellen we als we het hebben over het wezenlijke? We gaan samen op zoek naar hoe het wezenlijke in de zorg vorm krijgt en wat er met ons gebeurt als dit wezenlijke meer of minder aanwezig is. 

In deze workshop staan we stil bij vragen zoals:

  • Hoe brengen we het wezenlijke terug in de zorg? En hoe kan dit bijdragen aan echte verandering in de zorg? Wat ligt binnen uw invloedssfeer en wat minder?
  • Hoe gaat u om met polariteiten die in de zorgpraktijk spelen, zoals generatieverschillen, verschillende waarden of verschillende invullingen van deze waarden? Kunnen deze polariteiten worden ingezet als krachtig instrument om samen het wezenlijke te realiseren?
  • Wat is het belang van ‘know, like, trust’ binnen zorgrelaties?

Deze workshop krijgt vorm onder begeleiding van Ruth Raes, Anje Claeys en Valérie Carrette. 

Ruth is ruim 20 jaar leidinggevende in een team binnen de palliatieve thuiszorg. Haar inzichten en ervaringen verweeft ze met wetenschappelijke onderbouwingen, die ze ook neerpende in haar boek ‘Omgaan met verandering in de zorgsector’. 

Anje Claeys is kunstenaar, ontrafelaar en gespecialiseerd in ‘generative scribing’ in de context van therapeutische settings met jongeren. Anje stelt zich graag ter beschikking van pionierende teams die zacht en impactvol willen bijdragen aan de warme wereld van morgen. Anje zal tijdens de workshop tekenend aanwezig zijn en deelt haar creatie met de deelnemers. 

Valérie Carrette creëert een bedding waarin het gesprek zich kan ontvouwen waar iedereen mee-maker is. Ze nodigt uit tot het verweven van ervaringen, verhalen, (wetenschappelijke) inzichten om te komen tot stapstenen voor een toekomst waarin het wezenlijke zich mag tonen.

Deze workshop vertrekt vanuit de verhalen van de deelnemers. We beperken deze workshop tot 25 deelnemers per sessie.

top

2025-03-24 WS3 Teams versterken door verbinding: van modder gooien naar samen ploeteren, Karen Van den Broeck

OPGELET: de 2de ronde van deze workshop is volledig volzet!

Samenwerken in teams gaat niet altijd vanzelf, zeker als er heel wat uitdagingen zijn. Soms lijkt het gemakkelijker om met modder te gooien dan samen door de modder te gaan. Maar juist in dat samen ploeteren, ligt de kracht van verbinding en teamgroei. In deze workshop ontdek je hoe je met technieken uit Deep Democracy en het concept van holding space teams versterkt, ook in moeilijke situaties. We geven praktische tips hoe je ruimte creëert om alle meningen te horen en hoe je gedragen keuzes maakt die verbinden in plaats van verdelen. Als je gelooft in de kracht van teamwerk, zelfs als het lastig is, dan is deze workshop iets voor jou.

Karen Van den Broeck is socioloog en trainer-consultant binnen Anasta. Ze begeleidt organisaties in leiderschap, teamwerking en conflictaanpak. Ze is mede-auteur van het boek ‘Kort Lontje. Waarom conflicten vermijden niet altijd de beste keuze is (2024, Borgerhoff & Lamberigts) Zij is zaakvoerder van Anasta.

top

2025-03-24 WS4 Team Spirit repair café: feedback geven in moeilijke situaties. Klein Barnum, interactief bedrijfstheater

OPGELET: deze workshop gaat enkel in de eerste ronde door!

Repair café – samen repareren

In een repair café geldt: als er iets hapert aan een toestel, dan gooi je dat toch niet weg? Dan herstel je dat, en dat doe je meestal samen met anderen. Het is daardoor zowel nuttig als verbindend. Wij denken: als dat kan voor toestel, dan kan dat ook voor een organisatiecultuur of TEAMSPIRIT.

Zit er al eens zand tussen de raderen van een team?

Op een fijne werkplek helpen mensen elkaar, zien we verschillen als rijkdom en voelen we ons gerespecteerd. Maar soms loopt het mis. Op het toneel tonen we verschillende gradaties van onrespectvolle attitudes: van kleinerende grappen en neerbuigende opmerkingen zonder dat de dader er zich bewust van is, tot ronduit pestgedrag waarbij de pleger zich profileert ten koste van het slachtoffer. In de sketches komen meerdere uitingsvormen van grensoverschrijdend gedrag aan bod zoals seksisme, racisme, uitsluiting op basis van uiterlijk, misbruik van een machtspositie... enz.

Hoe dan ook, het gevolg is altijd kortsluiting in de teamsfeer. 

Eerst de storing begrijpen

Bij dergelijk kortsluiting zijn er altijd 3 partijen betrokken: pleger, slachtoffer, en omstaanders. Via herkenbaarheid én humor in de sketches dedramatiseren we waar mogelijk de spanningen. Via interactie nodigen we de toeschouwers uit tot een openhartige en constructieve houding. We visualiseren de best practices van een goede aanpak om de spiraal van negativisme te doorbreken. Maar vooral: we planten het zaadje tussen de oren dat het mogelijk is om een nieuwe start te maken.

Teamspirit nieuw leven inblazen
Het geheel responsabiliseert de deelnemers om ‘wat hapert te repareren’, en om niet langer weg te kijken bij grensoverschrijdend gedrag. Want men is altijd één van die drie betrokken partijen: pleger, slachtoffer, of omstaander. Het is voldoende dat één van de drie het aandurft om de situatie te doorbreken. En ... als de anderen het niet doen, waarom niet u?

KLEIN BARNUM is een interactief bedrijfstheater dat op een sprekende, ludieke manier moeilijke boodschappen bespreekbaar maakt.

Aan deze workshop kunnen slechts 80 personen per sessie deelnemen.