2024-10-04 Vormingsdag: Samenwerking en beroepsgeheim voor vrijwilligers

Printervriendelijke versiePDF version

In de voormiddag vindt er een denkoefening plaats over hoe vrijwilligers en professionals op een goede manier kunnen samenwerken om de beste ondersteuning te bieden: welke taakverdeling hou je voor ogen? Hoe vertaal je dat in het vrijwilligers- en medewerkersbeleid? Hoe zien we dat in de toekomst enz.
In de namiddag neemt Daniël Janssens, docent filosofie en ethiek ons mee doorheen het ethisch kader over beroepsgeheim en hoe je vrijwilligers kan ondersteunen om daar op een goede manier mee om te gaan.

 

Programma

9.30 uur: Onthaal

10.00 uur: Eerste denkoefening: Hoe werken vrijwilligers en professionals samen - nu en in de toekomst?

Aan de hand van een aantal methodieken wisselen we visies en ideeën uit op hoe vrijwilligers en beroepskrachten samen de beste ondersteuning kunnen bieden. Welke taakverdeling hou je voor ogen? Hoe vertaal je dat in het vrijwilligers- en medewerkersbeleid? Welke (creatieve) vormen van samenwerking zien we als werkbaar voor de komende jaren? Moet je met vrijwilligers werken of zal het niet anders kunnen en zijn vrijwilligers en professionals evenwaardige schakels? Via vraagstelling proberen we samen tot antwoorden te komen.

12.00 uur: Broodjeslunch

12.30 uur: Vorming: Beroepsgeheim voor vrijwilligers in welzijn en zorg

Vrijwilligers in de welzijns- en gezondheidssector nemen heel wat taken op en vervullen een belangrijke onvervangbare rol in hulpverlening en ondersteuning. Hierbij komen ze vrijwel altijd in aanraking met vertrouwelijke informatie die hen in een gewetensconflict brengt. 

Een cliënt die vertelt dat hij uit protest zijn medicatie niet neemt en aan zijn kleinzoon geeft, een cliënt die zegt dat hij uitgebuit wordt door zijn bewindvoerder, een cliënt die vertelt dat zij geslagen wordt door haar dochter, een cliënt die een geheime relatie heeft, een cliënt die je toevertrouwt dat hij geld gestolen heeft, in het geheim drugs gebruikt enz.

In deze vorming geven we handvaten mee om vrijwilligers te ondersteunen in het zorgzaam en zorgvuldig omgaan met vertrouwelijke informatie. We schetsen het juridische kader rond het beroepsgeheim en passen dit toe aan de hand van praktijkvoorbeelden. Het juridisch kader alleen schept geen eenduidigheid in concrete ethische conflictsituaties, daarom breiden we dit kader uit met een ethisch kader dat een houvast kan bieden voor vrijwilligers en verantwoordelijken. Tot slot geven we tips voor verantwoordelijken in het coachen van vrijwilligers rond goed omgaan met vertrouwelijke informatie. We reiken kaders aan, debatteren samen over kwesties en maken ruimte voor eigen casuïstiek.

Begeleid door: Daniël Janssens, docent filosofie en ethiek in de opleiding bachelor sociaal werk Thomas More.

14.30 uur: Mogelijkheid tot nakaarten, vragen stellen 

15.00 uur: Einde

 

Praktische informatie:

Wanneer en waar?

4 oktober 2024 in Kop van Kessel Lo - vergaderzaal Zolder,  Leuvensestraat 18, 3010 Leuven

 

Bereikbaarheid

De zaal is niet zichtbaar vanaf de straat. Herkenningspunt is kapsalon Mauro’s in de Leuvensestraat, vlak daarnaast is een doorgang naar de parking waarboven de zalen gelegen zijn.

 

Trein: De locatie is vlakbij het station van Leuven, neem de uitgang richting Kessel-Lo.

Wagen: De parking aan de zaal mag niet gebruikt worden, alle parkeerplaatsen zijn immers verhuurd.

 

Prijs

45 euro p.p.

Standaard wordt een vegetarische broodjeslunch voorzien. Heb jij toch liever een broodjeslunch met vleesbeleg of met vegan (plantaardig) beleg, gelieve dit dan aan te geven in het opmerkingsveld voor het bevestigen van jouw inschrijving.

 

Inschrijven

Enkel geregistreerde en ingelogde personen kunnen zich inschrijven. Schrijf online in via knop in de linkerkolom en dit vóór 24 september 2024.

Ben je nog niet geregistreerd, maak dan hier een account aan: http://www.vlaamswelzijnsverbond.be/user/register

 

Er zijn 25 plaatsen beschikbaar. De inschrijvingen stoppen van zodra alle beschikbare plaatsen gereserveerd zijn.