E-magazine De Facto, 8 februari 2021

 

Vaccinatiecampagne in sector personen met een handicap start op 15 februari

Het Vlaams Welzijnsverbond reageert verheugd op de uitspraak van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke dat de vaccinatiecampagne in de voorzieningen voor mensen met een handicap op 15 februari kan starten.

Lees meer

Dag van de zorg op 21 maart 2021

Dit jaar geen opendeurdag omwille van de Corona-pandemie maar wel een feestdag voor de mensen van de zorg. Met de campagne “ik hou van u” brengen we een ode aan iedereen die zorgt. Zowel de professionele zorgverlener als de vrijwilligers en de mantelzorgers krijgen alle aandacht die ze verdienen.

Lees meer

Online lancering van Te Gek!? Op 10 februari 2021

Vanaf 10 februari vervelt het Steuntpunt Geestelijke Gezondheid tot Te Gek!?. Vanaf dan maakt Te Gek!? Van het HOOFD een ZAAK. Voor dat hoofd ontwierp olympisch kampioene en modeontwerpster Elodie Ouedraogo een Te Gekke muts. Het inspireerde schrijfster Lize Spit tot een prachtige tekst. Zij zullen (online) van de partij zijn bij de lancering van Te Gek!?, samen met Tom De Cock, meter Selah Sue, peter Guy Swinnen en psychiater Dirk De Wachter. Een gigantische Te Gekke Muts zal dan een plaats krijgen op de hoogste bol van het Atomium. Volg op 10 februari de spetterende livestream show vanuit het Atomium en maak de geboorte mee van Te Gek !?

Lees meer

Chantal Van Audenhove over 30 jaar LUCAS: een pleidooi voor intersectorale samenwerking

Chantal Van Audenhove is niet alleen de alom gewaardeerde voorzitter van het Vlaams Welzijnsverbond. Ze staat ook en vooral aan het hoofd van LUCAS, het  Leuvense centrum voor zorgonderzoek en concultancy. Naar aanleiding van de 30ste verjaardag van LUCAS pleit ze in Weliswaar voor meer samenwerking over de verschillende zorg- en welzijnssectoren heen en breekt ze een lans voor het perspectief van kwetsbare mensen als uitgangspunt. Laat dat nu net volledig sporen met onze visie op ondersteuning en begeleiding van kinderen, jongeren en mensen met een beperking. "Er is veel veranders in positieve zin. Toch vind ik dat we in verhouding tot onze kennis te traag vorderen, bijvoorbeeld in de realisatie van integrale zorg en ondersteuning.

Lees meer

23/02/21 en 25/02/2021 Icoba's congres 'Geweldig omgaan met agressie'

Maak kennis met 3 nieuwe online tools. De Rustbox, boordevol rustbrengers voor kinderen en jongeren. De Buddyboard om incidenten eenvoudig te melden en op te volgen. Grenswijs waarmee je een beleid maakt rond agressie, pesten en seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Ontdek hoe organisaties werk maken van een positief leefklimaat en een preventief agressiebeleid. Maak kennis met de Gegevensset Vrijheidsbeperkende Maatregelen die zorgt voor het uniform verzamelen van registraties in de sector.

Met dit alles én meer ga jij geweldig om met agressie. Icoba presenteert de resultaten van 2 jaar VIA-5 ‘omgaan met agressie’.
Een project voor de brede jeugdhulpverlening en inspirerend voor organisaties met een volwassenwerking. Deelname is kosteloos.

Lees meer

Hubbie: Ondersteuning van mensen met een handicap in coronatijden

Onze #heldenvanwelzijn staan er voor mensen met een handicap, ook in coronatijden. Wij gingen een kijkje nemen bij Hubbie in Brussel hoe zij mensen maximaal ondersteunen in veilige omstandigheden.

Lees meer

Veiligheidsbarometer in ondernemingen

De veiligheidsbarometer in ondernemingen, gelanceerd door Vias institute, leverde in 2018 enkele markante bevindingen op. Zo gaven de bevraagde ondernemingen aan dat zij de laatste 12 maanden voornamelijk slachtoffer werden van cybercriminaliteit (43%), beschadiging van een voertuig (42%), geweld en agressie (40%), beschadiging van eigendom of vandalisme (40%) en ongeoorloofde toegang zonder geweld (38%). Vandaag lanceert Vias opnieuw een veiligheidsbarometer

Lees meer

Impact van coronamaatregelen op stress en agressiviteit

De maatregelen tegen de verspreiding van Covid19 hebben volgens een studie van UGent geleid tot aanzienlijk meer stress, relatieproblemen en geweld binnen het gezin. Tijdens de eerste lockdown peilde UGent hier al naar in een enquête. Op verzoek van de staatssecretaris voor gendergelijkheid, gelijke kansen en diversiteit Sarah Schlitz herhaalt de UGent haar studie en onderzoekt zij of deze tweede lockdown een vergelijkbare of grotere impact heeft. Deze keer worden enkele criteria toegevoegd met betrekking tot herkomst, seksuele geaardheid of genderidentiteit, sociaaleconomisch niveau, … Om de exacte impact van coronamaatregelen op relaties en de stress van de Belgische bevolking volledig te begrijpen, om de juiste hulp te kunnen bieden en om de preventie van geweld te verbeteren, is het zeer belangrijk dat zoveel mogelijk mensen aan deze bevraging deelnemen.

Deelnemen kan vanaf 16 jaar, is eenvoudig, volledig anoniem en duurt ongeveer 15 à 20 minuten.

Lees meer